Knjige su odraz društva u kojem su napisane - jeste li razmišljali što se iz najpopularnijih knjiga može zaključiti o vremenu u kojem su napisane? I kako bi promijenili školstvo da ne stvara birokrate i manualne radnike?

Have you Read the Most Popular Book from the Year You Were Born?

Kad su najpopularnije knjige godine tijekom gotovo stogodišnjeg vremenskog razdoblja poredane jedna iza druge, teško je ne vidjeti uzorke odnosno kako je vrijeme u kojem su nastale utjecalo na njihovu popularnost. I to je sasvim prirodno i očekivano: autori knjiga pišu pod utjecajem društva i kulture u kojem se nalaze, njihove knjige sadrže, bilo svjesno ili nesvjesno, odraze ovih utjecaja.

Knjige{width="80%"}

Prvi od današnjih linkova je na stranicu s popisom najpopularnijih knjiga godine od 1930. do danas u Velikoj Britaniji, s idejom "otkrijte koja je knjiga bila najpopularnija u godini vašeg rođenja". To je samo po sebi relativno zanimljivo jer mogu se izvesti više-manje humoristične paralele sa životima danas (naravno, većina toga je pareidoia), no možda je i zanimljivije promatrati kako se svijet mijenjao tijekom ovog razdoblja. Od tridesetih koje su došle nakon "roaring twenties" u kojima se uloga žena zbog ratnih razloga drastično promijenila, preko društvenih komentara o nejednakosti, tada još uvijek prisutnoj aristokraciji i rastućem utjecaju znanosti, tragičnim pa onda optimističnih knjigama ratnih godina, vrlo kritičnih knjiga 50-tih, pa onda s temama društvenog buđena 60-tih, s temama seksa, droga i rock&rolla, kontemplativnih 70-ih, zabavnih i ponešto "mozak na pašu" knjiga 80-ih, ponovno malo društvene kritike 90ih, ne previše naravno, i onda 2000. do danas, s puno bestselera za široke mase, sa temama koje su često eskapističke, s tek ponešto osvrta na stvarni svijet. Možda smo ponovno došli u doba metafora.

Zašto mi se sviđa: Zanimljivo je pokušati skužiti koje društvene okolnosti su proizvele koje knjige.

Što sam naučio: I Twilight i Fifty shades of gray su bile najpopularnije knjige svojih godina.

Link na Have you Read the Most Popular Book from the Year You Were Born?.

Jack Ma: We need to stop training our kids for manufacturing jobs

Jack Ma je osnivač Alibabe, najveće kineske online tvrtke za globalnu trgovinu - ako nešto trebate kupiti izravno iz Kine, vrlo vjerojatno idete na Alibabu (ili na Aliexpress ako se radi o manjim količinama, tipa manje od jednog kontejnera). Alibaba je nešto poput ogromnog kineskog eBaya: posrednik između gomile proizvođača unutar Kine i ostatka svijeta. Naravno, promet koji se tu obrne je ogroman.

Sam Jack Ma je poprilično stereotipan poduzetnik sličniji zapadnim poduzetnicima nego kineskim - što je s obzirom kako Kina danas posluje sasvim očekivano. Na YouTubeu postoji nekoliko snimaka njegovih interviewa, a po raznim blogovima i puno članaka o tome kako je uspio iz nule, a njegova poruka je poznata svima koji su čitali ili gledali motivacijske govore iz Silicijske Doline: radite naporno, stavite posao iznad svega, i uspjeti ćete. Postao je dovoljno utjecajan da se ono što kaže sluša i shvaća ozbiljno, a u ovom videu kaže kako više ni Kina ne može živjeti od ručnog rada nego treba djecu učiti drugim stvarima osim da budu tvornički radnici.

Značaj ovoga je tim veći ako ste svjesni da su današnje osnovne i srednje škole, oblikovane krajem 19. stoljeća, zapravo preslike tvornica: djeca dolaze i odlaze u točno određeno vrijeme, zvoni zvono koje je u tvornicama označavalo početak i kraj radnog vremena i pauze, cijene se vještine koje su bile potrebne rastućem industrijskom i državnom sektoru: čitanje, pisanje i osnovno računanje - neki bi rekli savršen stroj za proizvodnju birokrata i manualnih radnika.

Ali čime to zamijeniti?

Zašto mi se sviđa: Jack Ma je pametan čovjek.

Što sam naučio: "Talking about manufacturing, we should not be talking Made in China, Made in America," Ma said. "It's going to be 'Made in Internet.'"

Link na Jack Ma: We need to stop training our kids for manufacturing jobs.

Što dalje?

Vrlo je jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove sadržaja!

Previous Post Next Post