Jeste li znali da se odvija svojevrsni "građanski rat" među razvijateljima Bitcoina koji će odlučiti na koji način i kako će Bitcoin biti korišten u budućnosti? I, što znate o groznoj ideji da telekomi mogu dodatno naplaćivati vaš pristup internetu ako želite gledate Facebook? Pročitajte ova dva linka.

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Bitcoin Is Having a Civil War Right as It Enters a Critical Month

Ako želite znati što je Bitcoin pa i nešto više o njemu, možete pročitati moj Uvod u Bitcoin i blockchain.

Već dulje vrijeme traje svađa među developerima i stake-holderima u Bitcoinu oko toga kako dalje razvijati taj sustav. Razlog za to je - novac. Oni koji imaju najviše Bitcoina - trenutno su to uglavnom Kinezi koji zaobilaze nemogućnost iznošenja novca iz države tako da ga skladište i iznose kroz Bitcoine - zagovaraju konzervativne ili nikakve promjene u sustavu iz želje da zadrže vrijednost novca i svoje ulaganje u hardver za rudarenje Bitcoina.

Promjene su potrebne jer Bitcoin je danas relativno zastarjeli sustav. Algoritmi koji ga čine, te način funkcioniranja, su implementirati 2009. godine, a danas su poznati drugačiji i bolji algoritmi za ovu namjenu. Među ostalim, trenutno se kroz Bitcoin može provesti otprilike 7 transakcija po sekundi. To je gotovo beskorisno mali broj transakcija, u svijetu kad velike kartičarske tvrtke kao VISA i MasterCard provlače desetke tisuća transakcija po sekundi. Algoritmi Bitcoina su uređeni tako da se za svaku transakciju plaća naknada rudarima, koji su onda slobodni u svoje blokove birati transakcije koje im donose najviše zarade. Stoga rudarima odgovara mali broj transakcija po sekundi, jer to znači da će transakcije sadržavati velike naknade. S druge strane, mali broj transakcija po sekundi sprječava korištenje Bitcoina za većinu namjena gdje bi ga bilo prikladno koristiti, te transakcije postaju sve skuplje (u smislu naknada).

Ako bi broj transakcija ostao mali, Bitcoin ne bi mogao biti korišten za općeniti platni promet Interneta nego bi bio više kao sredstvo razmjene velikih vrijednosti između velikih igrača, zvali se oni banke ili ne.

Da stvar bude gora, s druge strane, ako bi se i uveo veći broj transakcija po sekundi, to bi značilo veću količinu podataka koje svi sudionici u sustavu Bitcoina trebaju obrađivati, a to bi moglo dovesti do toga da za korištenje Bitcoina više neće biti dovoljno koristiti normalna računala ili mobilne telefone, nego specijalizirane servere i podatkovne centre. Pa je moguće da se izgubi decentralizirani, liberalni i anarhistički moment kojeg Bitcoin trenutno ima.

Bitcoin{width="80%"}

Ova nesigurnost oko skore budućnosti Bitcoina (8. mjesec će biti kritičan za vidjeti koja fakcija će pobijediti) je doprinijela i nedavnom padom vrijednosti Bitcoina, ali govori i o problemima kada je ovako za Internet bitan projekt pod decentaliziranom kontrolom. Duguročno, sigurno će se iskristalizirati rješenje ili, u najgorem slučaju, više njih. Kratkoročno, rizik raste.

Članak kojeg linkam obrađuje opisani problem i tehnička rješenja koja su u igru.

Zašto mi se sviđa: Članak o Bitcoinu s Bloomberga je super za podizanje popularnosti

Što sam naučio: If a split occurs, bitcoin will likely begin existing on both blockchains in parallel, resulting in two versions of the cryptocurrency. Expect traders to quickly re-price the value of both, likely leading to massive volatility.

Link na Bitcoin is having a civil war as it enters a critical month.

Što je Net neutrality?

Net neutrality ili možda na hrvatskom "neutralnost mreža" je ideja da Internet nastavi smjerom u kojem je počeo, da telekomi odnosno tvrtke koje pružaju uslugu spajanja na Internet ne utječu na kvalitetu odnosno brzinu te veze na način koji diskriminira usluge koje se Internetom obavljaju.

Ideja se pojavila jer su neki telekomi u Americi počeli najavljivati da će smanjivati brzinu mrežnog prometa svojim korisnicima ako ovi ne plate dodatno za neke usluge. Na primjer, ako ne platimo dodatno za uslugu korištenja Facebooka, telekom će smanjiti brzinu pristupa Facebookovim serverima. Ili, ako želimo gledati YouTube filmove, da moramo platiti dodatno da bi ih gledali u visokoj rezoluciji.

Ovakva ideja je štetna za korištenje i razvoj Interneta jer čini Internet zatvorenim, sprječava nastanak novih naprednih usluga koje ne plaćaju telekomima, i doslovno pretvaraju telekome u reket, s ovlastima da dižu cjene korisnicima samo zato što korisnici koriste usluge koje se telekomima ne sviđaju.

Nasuprot toga, ideja neutralnosti mreža je da je pristup svim uslugama na Internetu jednak za sve, bez dodatnih plaćanja. Naravno, plaća se pristup telekomu za sam priključak na Internet, ali ne dozvoljava se da telekom ograničava daljnji pristup servisima s obzirom na "specijalne pakete" usluga.

Ako se ukine neutralnost mreža, to u ekstremnom slučaju može na primjer značiti da imate pristup Internetu samo za Facebook, jer ste samo platili za Facebook. Ili samo za YouTube, ili samo za Google, a za druge servise trebate dodatno platiti. A s druge strane što ako želite napraviti svoj web? Ili web shop? Kojim sve telekomima trebate platiti da nude paket usluga koji uključuje vašu?

Ovo je pitanje koje je trenutno uglavnom prisutno u SAD-u, te je i članak na linku napisan za Amerikance. Za sada, EU održava neutralnost mreža.

Zašto mi se sviđa: Net Neutrality is the basic principle that prohibits internet service providers like AT&T, Comcast and Verizon from speeding up, slowing down or blocking any content, applications or websites you want to use. Net Neutrality is the way that the internet has always worked.

Što sam naučio: Without Net Neutrality, the next Google or Facebook would never get off the ground.

Link na Net Neutrality: What You Need to Know Now.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post