Znate li da je Kina danas najveći svjetski investitor? Da je minimalac u Kini prestigao minimalac u Hrvatskoj? Da Tesla otvara tvornicu električnih automobila tamo, jer ne može proizvesti dovoljan broj u SAD-u? Evo zašto i kako...

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

The Atlantic: China Is Quietly Reshaping the World

Utjecaj Kine na ekonomiju svijeta je već poznata stvar: danas, velika je šansa da je velika većina stvari koje vidite kad pogledate oko sebe proizvedena u Kini. To znači ogroman razvoj industrije u Kini i smanjenje intenziteta industrije u ostatku svijeta. Teško je i zamisliti ogromnost industrijskih postrojenja u Kini, gdje cijeli gradovi postoje da bi proizvodili jednu vrstu robe, na primjer božićne ukrase ili čarape za cijeli svijet. S druge strane, u Americi postoje gradovi poput Detroita koji su gotovo napušteni i umiru jer su se tvornice oko kojih su izgrađeni zatvorile. Kina je, sasvim racionalno i planski, iskoristila opću želju za jeftinijom proizvodnjom, i učila od najboljih o proizvodnji i tehnologiji, pa sada ide dalje.

Kineskih radnika ima ko Kineza{width="80%"}

Nešto manje je poznato da je Kina zapravo uspjela u 30-tak godina od zaostale zemlje postati svjetska velesila u kojoj se počinje dosta dobro živjeti. Minimalac u industrijskim dijelovima Kine je prešao onaj u Hrvatskoj Naravno, Kina je to platila životima svojih stanovnika - radom u nehumanim uvjetima, uz veliko zagađenje okoline. U Kini nema ni K od komunizma, do toga da su 1982. izbacili spominjanje komunističke partije iz svog Ustava, njihovi seljaci su se do 2010. brojali samo kao 1/4 glasa u izborima, a tek u zadnjih 20-tak godina (znači nakon ekonomskog rasta) su dobili univerzalno zdravstvo i školstvo.

Danas, kako broj ne-siromašnih Kineza raste, oni sasvim prirodno zahtjevaju veće plaće i bolje uvjete života. A nakon što se i država kao takva obogatila, počeli su ulagati u stranim zemljama. Za razliku od liberalnijih država gdje, ako neka tvrtka nešto radi u inozemstvu, ne stoji da iza sebe imaju podršku svoje matične države, kod Kine je drugačije: njihove operacije u inozemstvu su pod velikim utjecajem centralne države. Štoviše, danas Kina investira više u stranim državama nego lokalno.

Najveći od projekata u koje Kina ulaže je moderni "Put svile," zvan još i "Belt and Road project" čiji cilj je izgradnja puteva između Kine i destinacija u široj Aziji, Orijentu, Europi i Africi. Ovaj plan dotiče apsolutno sve države u Aziji te većinu država u susjedstvu. Žele postići da "svi putevi vode u Kinu."

Jedna od država na tom putu je i Pakistan. Članak kojeg linkam opisuje spomenuti mega-projekt (ime se po svemu sudeći odnosi na "pojas" putovanja morem i "cestu" koja povezuje kopno) u sklopu kojeg je Kina već uložila oko 300 milijardi dolara u široki spektar ciljeva, s planom da u sljedećih 10-tak godina uloži još trilijun dolara. Povodom toga, Kina je upravo uložila 97 milijardi dolara u Pakistan.

Zašto mi se sviđa: Kina sve radi veliko. To je danas pojedinačno najjača ekonomska sila.

Što sam naučio: "Since the West doesn’t have \$1 trillion to lavish on developing country infrastructure in a new great game, its best choice may be to coopt and shape this juggernaut. If the Belt and Road initiative is a success, asphalt will be smoother, logistics will run faster, and countries that were cut off from world markets will be able to trade more. If the research cited above holds true, that will lead to fewer interstate wars, although it will make many small countries beholden to China."

Link na China Is Quietly Reshaping the World.

Tesla Strikes Deal With Shanghai to Build Factory in China

Elon Musk je obećao masovno proizvoditi električne aute, ali se malo preračunao u koliko brzo može ostvariti taj plan. Umjesto projekcija prije početka proizvodnje Modela 3 koje su bile oko 1500 mjesečno, trenutna proizvodnja je oko 260 po tromjesječju. Pošto je broj zaprimljenih narudžbi za ovaj automobila oko 500.000, htio-nehtio, Musk je morao otići u Kinu.

Ovaj link je na članak o tome kako Tesla otvara proizvodnju električnih automobila u Kini.

Zašto mi se sviđa: Ipak se kreće.

Što sam naučio: Čak i Elon Musk ima problema s proizvodnjom.

Link na Tesla Strikes Deal With Shanghai to Build Factory in China.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post