Jeste li znali da je najznačajniji ulični umjetnik "Banksy" uhapšen? I koliko bi vas iznenadilo da saznate da Vladimir Putin lijepo pjeva?

Graffiti Artist Banksy Arrested At Art Exhibit In Palestine; Identity Revealed

Svemu dođe kraj pa tako i lijepim stvarima. Banksy, ilustrator ulica koji je zadnjih 20-tak godina skretao pažnju na probleme i nepravde u svijetu, je konačno raskrinkan, i to na vjerojatno najgori mogući način: uhapšen u policijskoj akciji u opresivnoj bliskoistočnoj državi Palestini, koja je izvedena uz pomoć i potporu njegove domicilne Londonske policije. Čime je ovaj moderni umjetnik zaslužio javno hapšenje, pretres stana i studija, i neproporcinalno jaku osudu s obzirom na to čime se bavio - znaju samo oni koji su ovako agresivnu akciju pokrenuli. Čak se i Trump oglasio preko Twittera, naravno u svom stilu.

Preporučam da pročitate ovaj članak prije nego krenete dalje.

Banksy's art{width="80%"}

Članak čiji link je dolje je objavljen na webu koji je svojim dizajnom i pristupačnosti sasvim pristojan i dobar primjer lokalnog novinskog weba iz nekog manjeg mjesta. Sadrži po malo informacija o svemu: lifestyle, znanost i tehnologija, sport, biznis, malo politike i religije. Na njemu možete saznati o različitim temama, od toga kako birati naočale, do crne kronike u kojem su se pijanci potukli oko toga koji okus soka je bolji, pri čemu je jedan poginuo.

Zašto mi se sviđa: Informativan članak o temi koja me zanima

Što sam naučio: Trump stvarno ne voli Banksya.

Link na Graffiti Artist Banksy Arrested At Art Exhibit In Palestine; Identity Revealed.

Back in 1982 I was dealing acid at Jim Morrison’s grave and that’s when I first met Vladimir Putin

Pomalo je teško i pomisliti kako je osoba kakva je Vladimir Putin danas bio u mlađim danima? Kako je razmišljao? Što je volio raditi? Što je vidio u svijetu i što je naučio da se doveo na položaj i situaciju u kojoj je danas. U Rusiji je Putin vrlo omiljen političar - kako i ne bi kad je za njegove vladavine Rusija ponovno postala velesila i igrač na svjetskoj sceni. Putin drži Rusiju u željeznoj šaci, što je vjerojatno i jedini način za održavanje stabilnosti u tako velikoj i raznolikoj državi. Ali kad je bio mlađi, bio je sasvim normalan čovjek.

Ovaj članak priča o drugačijem Putinu, mlađem, za njegove prve misije u KGB-u. Zadatak mu je bio pratiti disidenta koji je prebjegao u Švedsku, što je činio vrlo neprimjetno: pojavio se s gitarom i svirao u lokalima gdje se takva ekipa okupljala. Naravno, svirao je popularnu (i u njegovoj zemlji zabranjenu) glazbu 70-ih: Doorse, Leonarda Cohena, Simona i Garfunkela, i slušao Grateful Dead, Jefferson Airship, Beatlese i drugu glazbu koja je njegovim zemljacima bila strana i nedostupna.

Članak priča o Putinovim zlatnim godinama iz perspektive čovjeka koji ga je slučajno upoznao u to doba i s kojim se sprijateljio, i otkriva nježnijeg Putina, daleko od strogog i jakog državnika koji je danas. Tadašnji putin je volio sve što vole mladi, isprobavao je alkohol, droge i žene. Autor si vjerujem neopravdano nameće osjećaj krivnje što je Putina upoznao s LSD-om jer misli da ga je to promijenilo u osobu koju danas vidimo po vijestima, no vjerojatno nije - ako ništa drugo, takvo iskustvo mu je najvjerojatnije pomoglo.

Zašto mi se sviđa: Drugačija strana Putina, ljudska, emotivna, slika mladog čovjeka koji traži sebe.

Što sam naučio: Putin jako dobro pjeva pjesme Leonarda Cohena

Link na Back in 1982 I was dealing acid at Jim Morrison’s grave and that’s when I first met Vladimir Putin.

Što dalje?

Ova dva članka su iznimno dobro napisana, užitak ih je čitati, ali - potpuno su fake news. Prvi namjerno, i web na kojem je objavljen je malo suptilinije satiričan (kao bolji News Bar, ili originalniji The Onion), a drugi je zapravo kratka priča, fikcija jednog bloggera. Jeste li pomislili da su istiniti? Koja je onda granica između satire, fake newsa i "ispravnih" vijesti? Da li je ipak možda sve na kraju relativno i samo ovisi o stavovima promatrača? Možda sada nećemo odgovoriti na ova pitanja, ali važno je da ih postavljamo.

Što su zapravo "fake news" i tko je arbiter istine? Teško je fejkati znanstveni podatak tipa koje je mase flaša piva, ali - što da je ovakav članak naručio sam Putin? Da li bi onda umjesto benigne priče imali međunarodni incident s propagandom? Sjećam se da sam za vrijeme izbora u Rusiji negdje naišao na infografiku u kojoj su bila navedena Putinova postignuća, među ostalim i da je prosječna plaća u Rusiji naglo narasla od kad je on na vlasti - no danas tražim po Googleu i to izgleda nije istina: rast plaća je bio mali ili negativan, a isto i BDP-a. Tako da je to jedan komad fake newsa kojeg je relativno lako provjeriti. A ostalo? Je li možda ipak istina da je Putin pušio travu u Švedskoj i pjevao Morrisonove pjesme?

Da je vijest o Banksyevom uhićenju objavljena pred aukciju njegovih radova, da li bi i dalje bilo smiješno? Kome, da li onom tko najviše na aukciji zaradi?

Vrlo je jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove sadržaja!

Previous Post Next Post