Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Napisao sam kratku knjigu o Bitcoinu, kriptovalutama i blockchainu

Motiviralo me što sam vidio koliko puno interesa ima među ljudima koje znam za "investiranje" u Bitcoin, pogotovo od nedavno kada je protuvrijednost Bitcoina prešla 10.000 USD. Unatoč tome što odjednom sve zanima o čemu se tu radi - pogotovo kako zaraditi jer percipiraju da vrijednost stalno raste - čak i puno onih koji su se odlučili za taj korak i kupili Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu ne znaju što su kupili i kako to funkcionira. Knjiga je na engleskom i obećao sam napraviti barem blog post s najvažnijim informacijama koje želim prenijeti.

  • Bitcoin je zamišljen da bude virtualan novac, to je sustav gdje algoritmi imaju uloge svih komponenti novčanog sustava, od stvaranja novca do bilježenja transakcija.
  • Kriptovalute koje su nastale nakon popularnosti Bitcoina su mahom implementirale osnovne funkcije kao i on, s raznim dodacima. Ti "alternativni coinovi" se često zovu "altcoins".
  • Pametni ugovori (smart contracts) su za sada vjerojatno najznačajniji dodatak osnovnoj ideji. Prva popularna kriptovaluta koja ja implementirala pametne ugovore je Ethereum.
  • Tokeni (tokens) najčešće imaju ista svojstva kao kriptovalute, ali ne moraju. Mali broj njih implementira funkcionalnosti koje ne bi mogle postojati u drugom obliku, i ti su potencijalno najvrjedniji. Malo je teško prevesti "token", najbolji prijevod je vjerojatno "žeton".
  • Vrlo je jednostavno stvoriti svoju kriptovalutu, a još jednostavnije stvoriti svoj token na Ethereumu, zato ih ima na tisuće.
  • Vrijednost kriptovaluta i tokena se doslovno utvrđuje iz sekunde u sekundu iz ponude i potražnje, i nije vezana ni za kakvu fizičku stvar (osim možda kod pojedinih, što je upitno jer ne postoje nadzor i regulativa koje bi to provjerile i osigurale). Burze kriptovaluta funkcioniraju 24/7.
  • ICO je inicijalna prodaja novčića (initial coin offering) gdje autori kriptovalute ili tokena prodaju inicijalnu količinu zainteresiranim stranama po cijeni koju odaberu. To je inicijalna distribucija novčića, za koju autori sastave nešto nalik poslovnom planu ili na neki drugi način pokušavaju uvjeriti kupce da će vrijednost rasti od te inicijalne cijene, da bi ih kupci kupili.
  • Ogromna većina ICOva i kriptovaluta je prevara u smislu da autori niti znaju kako niti mogu održati obećanje da će vrijednost rasti. Vjerojatno 95% ICO-ova koji su nastali u zadnjih nekoliko mjeseci od kad je doslovno eksplodirala vrijednost svega što ima veze s kriptovalutama, je prevara, među ostalim i jer ne postoje nikakve sankcije za slučaj da nije. Svatko može napraviti svoj novčić ili svoj token i prodavati ga s pričom da će mu narasti vrijednost.
  • Blockchain je vrsta baze podataka, gdje se kopija podataka sprema kod velikog broja korisnika na Internetu, spremljeni podaci su zaštićeni od mijenjanja i brisanja, i u koju puno klijenata može istovremeno dodavati podatke.

Naslovnica knjige{width="80%"}

Moguće je zaraditi na kriptovalutama, trenutno je najlakši (i najvjerojatniji) način da se nešto kupi za "normalan" novac, čeka neko dulje vrijeme (puno mjeseci ili par godina) da mu vrijednost naraste, i onda proda. Dnevno trgovanje (kupovanje i prodaja više puta tijekom dana) je moguće ali i vrlo rizično. Vrijednost kriptovaluta iznimno varira, dogodi se da vrijednost Bitcoina naraste i padne 500 USD preko noći, pa je potrebna stalna pažnja.

Zašto mi se sviđa: Napisao sam knjigu :) I postala je bestseller na nekoliko kategorija na Amazonu :)

Što sam naučio: Feedback na knjigu je za sad vrlo pozitivan. S druge strane, imam vrlo velike kritike na Amazon. Monopol su i dozvoljavaju si vrlo loše iskustvo sa strane izdavača. Ali to je tema za neki drugi post.

Link na knjigu na Amazonu za Kindle.

Link na knjigu izvan Amazona (EPUB)

You Don’t Understand Bitcoin Because You Think Money Is Real

Ovo je članak koji u velikoj mjeri govori o istim stvarima koje sam napisao u knjizi i u ovom članku. Vrijedi ga pročitati kao dobar pregled.

Zašto mi se sviđa: Psychologists are quickly learning how dangerous smartphones can be for teenage brains.

Što sam naučio: Gates i Jobs su ograničavali svojoj djeci pristup tehnologijama koje su proizvodili, da se prirodnije razvijaju.

Link na You Don’t Understand Bitcoin Because You Think Money Is Real.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post