Vjerujete li svojim očima? Vjerojatno da, ali što ako je ono što te oči vide simulacija? The Matrix je za sada znanstvena fantastika, ali što kad bi te iste stvari, te iste simulacije, već danas vidjeli ne kroz virtualnu stvarnost, nego na YouTubeu?

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Je li Trump stvarno dao taj itervju?

Pogledajte ovo:

U tom videu, istraživači demonstriraju softver koji uzima gotovu, staru odnosno već postojeću snimku nekog lica, i s druge strane trenutnu snimku nekog novog lica, i prilagođavaju izraze lica stare slike novoj. Kao što je pokazano u videu, time se može postići da izgleda kao da se osoba na postojećoj snimci ponaša na novi način.

Poslušajte sad ovo:

Ovdje, druga grupa istraživača demonstrira kako osim videa simulirati i nečiji govor.

Jeste li 100% sigurni da su vijesti koje ste vidjeli na TV-u zapravo autentične? Da su ljudi koji su sudjelovali u intervjuima stvarno rekli to što mislite da su rekli? Hoće li uskoro biti snimljen novi film s Elvisom?

Ideja da se simuliraju osobe u filmovima, serijama, pa i vijestima i dokumentarnim emisijama je poznata već dulje vrijeme u znanstvenoj fantastici. Razlika je u tome što je to vrijeme upravo došlo. Kako onda odlučiti što je autentično a što nije? Tehnologija može pomoći riješiti i taj problem: digitalni potpisi omogućavaju provjeru izvornosti bilo kakvih digitalnih podataka. Iako se u IT-u koriste redovito, u općoj populaciji su slabo prisutni jer zahtjevaju dodatan napor, dodatnu akciju prilikom stvaranja sadržaja. Možda se to u budućnosti promijeni.

Zašto mi se sviđa: Jednom kad je ovako nešto napravljeno, nije moguće zaustaviti daljnji razvoj tehnologije.

Što sam naučio: Nothing is sacred.

Link na objašnjenje videa s izrazima lica.

Link na objašnjenje videa sa sintezom govora

In other news, sve ostalo se isto može simulirati

Zamislite da ste bili na putovanju u egzotičnu zemlju s prekrasnim pogledima ali cijelo vrijeme je bilo loše vrijeme i sve vaše fotografije imaju tmurne oblake i sve je mokro. Ne bi li bilo super kad bi postojao softver koji bi ispravio ove "nesavršenosti" i vaš album s putovanja pretvorio u savršen zapis magičnih iskustava, iako se ona možda nisu dogodila?

AI simulira sve{width="80%"}

Istraživači u ovom linku su napravili baš to: AI koji je treniran da prepoznaje tipične dijelove slika s nekim svojstvima: da li je sunce, kiša ili snijeg, i omogućava prilagodbu postojećih slika tako da ih reinterpretira s drugačijim vremenskim uvjetima. Ali to je zapravo samo mali dio toga što se može napraviti. Ovo je svojevrsni nastavak istraživanja u kojem se stil ili izgled jedne slike prenosi na drugu, i ako se prije niste zapitali da li je ono što vidite u novinama realiistično, sada vjerojatno hoćete.

Zašto mi se sviđa: Ne sviđa vam se Trump? Sada ga više ne morate zamišljati da drži govore na kiši u sumraku pored dvorca grofa Drakule, to će umjesto vas napraviti AI.

Što sam naučio: do you believe, in what you see?

Link na Unsupervised Image-to-Image Translation Networks.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post