Prije oko tjedan dana sam najavio da želim pokrenuti blog sa sretnim vijestima. Razlog tome je što vidim previše negativnosti u medijima koji utječu na mene i ljude oko mene - kao da se samo loše stvari događaju u svijetu i kod nas! Da bi aktivno promijenio takav niz negativnosti, želim da postoji mjesto na kojem ja, ali i svi drugi ljudi, mogu slati vedre, vesele i optimistične vijesti.

To sam i napravio - s današnjim danom predstavljam "beta verziju" bloga Opušteno, nastalog u zadnjih nekoliko dana, koji služi prenošenju pozitivnih vijesti!

Za razliku od većine blogova, Opušteno je zamišljen da ima više autora - proizvoljno puno autora, te da na njega svoje priče može slati svatko, čak i bez logina. Razmišljao sam kako želim da blog izgleda i kakve vrste sadržaja bi htio da budu na njemu, ali i više od toga, želio bih da nađem suradnike koji sami vide potrebu za ovakvom vrstom sadržaja i koji su spremni brainstormati i pomoći uređivati blog. Ako bi našao oko 5 suradnika koji se žele sami, zbog svog unutrašnjeg mira i želje za optimizmom, poslati jednu priču tjedno, mislim da bi postigao puno.

Kako poslati priču

Vrlo jednostavno - kliknite na link "Pošalji priču" u gornjem desnom kutu stranice i upišite njen sadržaj! To je sve - ne trebate otvoriti account odnosno biti logirani da bi poslali kratku priču sa slikom. Ako pak jeste logirani, moći ćete poslati znatno dužu priču, a u budućnosti i više slika, tako da je to ipak atraktivna opcija.

Cilj je da svi mogu napisati i pročitati nešto dobro, svaki dan.

Kakve vrste priča želim

Očekujem, ali ne postavljam ograničenja, da će među vijestima biti ovakve stvari, barem u prvo vrijeme:

  • Na ulici ste, vidite kako netko pomaže bakici preko ceste, uslikate to i pošaljete mobitelom.
  • Znate da je susjed donirao nešto (od igle do lokomotive) nekome, ali se ne voli hvaliti. Napišete rečenicu-dvije o tome (susjedu date pseudonim jer smo rekli da se on ne voli hvaliti) i pošaljete.
  • Čuli ste da lokalna udruga ribolovaca organizira fišijadu, napišete što, gdje i kada i pošaljete.
  • Vidjeli ste oglas da starački dom organizira prodaju rukotvorina koje su napravili stanari, dojavite gdje i kada i pošaljete.
  • Ulazite u tramvaj, susretnete ženu s djetetom u kolicima i pomognete joj unijeti kolica u tramvaj - ne morate se ni slikati ali dobro ćete se osjećati ako to objavite svijetu!

Očekujem da će tekstovi biti pisani običnim jezikom, od normalnih ljudi koji nisu novinari. Po potrebi ću napraviti preinake da bolje zvuči ili da bude pravopisno točan, no uvijek će se moći vidjeti original bez preinaka, zbog transparentnosti i usporedbe.

Na prvom mjestu želim priče iz Hrvatske, no dobrodošle su i vijesti iz svijeta (na hrvatskom jeziku) koje pokazuju da je ovaj svijet kojeg dijelimo zapravo dobro mjesto!

Nemojte čekati, stavite Opušteno za vaš homepage.

Budućnost

Blog je još u razvojnoj fazi, moguće su greške tu i tamo. Neke stvari tek treba napraviti, kao bolji upload slika i mogućnost uploada galerije slika, no to će ići s vremenom i uz malo strpljenja :)

Previous Post Next Post