Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Tim Ferris: Adam Robinson: Lessons from Warren Buffett, Bobby Fischer, and Other Outliers

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od “najbolje.” Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

Adam Robinson je šahist, financijski savjetnik, programer, znanstvenik i kaže sa sebe da je "najbolji davatelj poklona na svijetu." Svom prijatelju Warrenu Buffetu je za rođendan poklonio žvaku - gumu za žvakanje - a zašto, ćete trebati poslušati podcast. Ova epizoda je puna različitih tema - u jednom trenutku rasprava ode na vrlo zanimljivu usporedbu stoicizma i hedonizma, no sa stajališta traženja zajedničkih osobina! Kao što Adam kaže, originalni Grvi su hedonizam smatrali više duhovnim stanjem nego materijalnim. Uvijek sam ljudima preporučivao da pročitaju Meditacije Marka Aurelija, no vjerojatno trebam potražiti i hedonistički ekvivalent.

Zašto mi se sviđa: Ogromna širina tema o kojima su se dotakli mi je dala inspiraciju da potražim još novije stvari!

Što sam naučio: Bobby Fischer was not afraid to lose. Warren Buffet values his time above all else - this is why day planner notebook is empty. You can lose weight and gain muscle on apples alone.

Link na Tim Ferris: Lessons from Waren Buffett, Bobby Fischer, and other Outliers.

99 percent invisible: Usonia 1, Usonia the beautiful

"99 percent invisible" je već poznati podcast s ovih stranica o "malim stvarima" na koje rijetko tko obraća pozornost ili nekako stoje u pozadini naših života. Vrlo su kvalitetni i trude se pronaći i razgovarati sa stvarnim ljudima koji su uključeni u konkretnu temu. Već sam stavio nekoliko njihovih podcastova i slobodno ih potražite u arhivi ovog bloga - vrijede!

"Usonia" su kuće "za radnike" koje je radio Frank Lloyd Wright, jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata. Najpoznatiji je po tome što je radio velike, avangardne i skupe zgrade, no jednu stvar koju je povremeno pokušavao a zbog manjka interesa i novaca rijetko radio su male, prelijepo dizajnirane kuće za "normalne ljude." Njegov projekt "Usonia" je trebao predstavljati način života za Ameriku (otuda "US" u USonia) koju čine sretne radničke obitelji - ono što je s vremenom, i bez poštivanja njegove vizije degradiralo u stereotipne američke kućice u predgrađu. Ovo je epizoda u 2 kratka dijela, prvi o početku Usonije, o prvoj kući koju je praktički napravio sam Wright, a druga o nastavku projekta, u kojoj su neki štovatelji ideje išli tako daleko da ju interpretiraju kao svojevrsnu komunu.

Kuće iz projekata vezanih za Usoniu su unikatne (svaka je drugačija), građene unutar prirode, zajedno sa prirodom, od drveta i kamena, daleko od betona i asfalta i prelijepe su! Osim na linkovima podcasta, pogledajte ih i na Googleu.

Zašto mi se sviđa: Još više od njegovog projekta, zanimljiv je sam Wright, među ostalim i po tome što apsolutno nikada nije pokazivao lažnu skromnost. Kad god je mogao nešto napraviti, nešto smisliti ili doprinijeti, ponosio se time.

Što sam naučio: Usonia never came to exist in the way Frank Lloyd Wright originally envisioned, with Americans living in an affordable yet custom home. Still, Usonian designs and ideals came to influence other architectural trends, including long and low-to-the-ground suburban ranch-style homes popular from the 1940s onward.

Link na 99 percent invisible: Usonia 1.

Link na 99 percent invisible: Usonia the beautiful.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post