U zadnje vrijeme dok šetam slušam podcastove, i često naiđem na sadržaje koje stvarno želim podijeliti s prijateljima, poznanicima i dobronamjernim prolaznicima, pa evo, počeo sam to raditi :) Nakon dulje pauze, želim pisati više po blogu i ovo je jedan način da to postignem. Počeo sam s podcastima, no zapravo je svejedno, šerati ću što god naiđem, s jednim uvjetom: to mora biti "long form" sadržaj, nešto čemu treba više od nekoliko minuta pažnje i čak ponekad i razmišljanje, kontemplacija i raspravljanje s ljudima koji imaju bilo slična bilo drugačija razmišljanja. Ovi blog postovi, a specifično linkovi u njima, se konzumiraju polako, jer vjerovali ili ne, to zaslužujete.

Namjera mi je objaviti po 2 linka na sadržaj, s vlastitim komentarima, svake subote, do daljnjega, a od vas očekujem - aktivno sudjelovanje i raspravu!

Pa krenimo...

Jocko podcast: Wooden Leg: A Warrior who fought Custer

Jocko je vojnik stare škole, za sebe voli reći da je ratnik. Bio je vojnik (sad je u mirovini), želi biti vojnik, i za njega vojska jednostavno ima smisla. Američki je patriot no nakon slušanja nekoliko njegovih podcasta, mislim da bi se on dobro osjećao u bilo kojoj državi i praktički bilo kojim okolnostima, dok god je u vojsci. Taj način razmišljanja mi je čudan, no čim sam primjetio da mi je čudan, to me upravo motiviralo da ga nastavim slušati i da ga razumijem. Nemam puno doticaja s vojnicima, pogotovo onima kojima je vojna služba i život, uz možda karijeru koju su si izgradili u njoj. Zapravo, nemam puno doticaja niti s patriotima, što sad mislim da je pogreška s moje strane, no malo pomalo, jedna stvar koja je uvijek istinita je da se uvijek mogu upoznati novi ljudi.

U ovom podcastu Jocko priča o, i citira, knjigu koju je nedavno pročitao: Wooden Leg: A Warrior who fought Custer, autobiografiju Indijanca po imenu Drvena Noga, koji je doživio ratničku punoljetnost u bitci za Little Bighorn

  1. godine. To je bila jedna od zadnjih bitki u kojima su novi Amerikanci bili poraženi, no ubrzo nakon bitke, pleme Cheyenna su se s mnogim drugima predali američkoj vojsci, nakon čega su i dalje nastavili stradavati - no barem dio njih nije poubijan. Indijanci su općenito doživjeli veliku tragediju i nepravdu, no podcast, a vjerojatno niti knjiga, ne idu u smjeru patetike i izazivanja sućuti, nego predstavljaju način života i kulturu koji su nam danas strani. Ljudi su takav način života razvili izravno zbog okolnosti i pritisaka okruženja u kojima su živjeli, i uvjeren sam da je vrlo slično bilo u svim ljudskim zajednicama prije nego što smo razvili poljoprivredu i sjedilački način života. Svatko je morao dobro rukovati s lukom, strijelom i nožem jer se morao prehraniti. Nije bilo niti ideje da može postojati netko kome krv smeta, ili čak kome smeta nasilje - takva osoba bi vrlo brzo izumrla. Također i vegetarijanci. Knjiga opisuje, a Jocko citira, lov na vukove iz potrebe. Skalpiranje neprijatelja radi trofeja, a trofeji su za zastraživanje. Čast među ratnicima ne zato što su romantični i pjesnički raspoloženi nego zato što se trebaju jedan na drugog osloniti u vlastitoj borbi za život. Kohezija u plemenu ne zbog ideologije ili zato što se svi svima sviđaju, nego zato što preživljavanje ne samo njih nego i svih ostalih u plemenu ovisi o tome da sudjeluju u grupnim aktivnostima. Ovdje su fascinantne priče iz života koji je bio doslovno, izravno, bio povezan sa zemljom na kojoj živi.

Zašto mi se sviđa: Na kraju, Jocko i njegov gost pričaju u osnovi o temi "What is best in life?" I odgovor je: "Capability."

Što sam naučio: Nije bilo "jedne velike bitke" u kojoj su Indijanci poraženi, jednom zauvijek, nego se malo po malo erodiralo njihovo društvo. One velike perjanice koje se vide u filmovima su (barem u plemenu Cheyenna) si ratnici sami dodjeljivali, kad misle da su dovoljno dobri da ih nose. Prejanice su značile i da nositelj ne želi milost u bitci. Svi su u bitku išli u najboljim odijelima i s najljepšim ukrasima.

Link na Jockov podcast je ovdje.

James Altucher: Doug Casey - 5 Lessons from The Most Interesting Human in the Matrix

Altucher je pisac, novinar, poduzetnik, i općenito celebrity od slične vrste kao i Tim Ferris. Znači radi i isprobava što god mu padne napamet u životu s ciljem da bar mali dio toga bude uspješan - i to mu dobro ide.

U ovom podcastu mu je gost Doug Casey, koji, prema onom što je ispričao, je vrlo izgledan kandidat za nagradu The Most Interesting Man in the World. Desetak puta u životu se obogatio i izgubio sve, tražio zlato, bio ratni profiter, pokušao kupiti cijelu jednu državu (sa zanimljivim ciljem, kojeg ćete ipak morati poslušati sami), pisac je i vatren zagovaratelj individualizma, te beskompromisni libertarijanac. Ako pamtite reklame za Dos Equis, ovaj lik je to zaista i radio. Ne zbog novca, iako je usput došao do njega (u velikim no ne i astronomskim količinama), nego izgleda zbog samog uživanja u životu kao takvom.

Zašto mi se sviđa: "Acting as a plant, I don't think is a very good survival strategy for a human!"

Što sam naučio: Ako stvarno želiš kupiti cijelu državu, ne samo da je moguće nego je i tržište dosta veliko.

Link na Altucherov podcast je ovdje.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post