Nekako se pokazalo točnim da nevolja traži društvo i dobar, primjetan dio ex-YU je završio pod vodom. Nema dobre strane.

Mislim da je ovo prvi put da se katastrofa ove veličine (po postotku površine država koje je zahvatila i smrtnosti) dogodila u "razvijenom" dijelu svijeta (odnosno ne "tamo negdje" u Indiji, Kini ili Africi) i ovdje ipak postoji poveliki broj korisnika Interneta, znatna infrastruktura i tradicija moderne globalne komunikacije. Ovdje bih ukratko spomenuo najzanimljivije stvari koje su se dogodile i još uvijek se događaju on-line a vezane su uz poplave. Popis je sigurno nekompletan i dodavati ću podatke u ovaj post kako ih saznajem.

{height="200px"}

Tweetanje i Facebookovanje

Puno brže i bolje nego što to rade novinske agencije su se vrijesti širile "društvenim mrežama" i nisu ih plasirali novinari i mediji nego ljudi koji su na licu mjesta, često ne iz znatiželje i želje za komuniciranjem nego iz muke, jer su gledali što se događa njihovom životu.

Osim čistih informacija ovako su se proširili i pozivi za pomoć, prvo individualno ali jako brzo i organizirano. Na Facebooku su nastale velike grupe:

Na Twitteru se koriste tagovi za grupiranje razgovora i informacija o pojedinim temama te su najkorišteniji:

Zajednički problem je doveo do bliske suradnje svih nacionalnosti - šteta što je trebala katastrofa da ih približi.

{height="300px"}

Osim gotovih on-line društvenih mreža koje se mogu koristiti za svašta pa tako i za pozive u pomoć i koordinaciju, nastale su i neke specijalizirane usluge. Loša strana danas popularnih društvenih mreža je što se informacije brzo "zaboravljaju" - potonu među novim informacijama i strašno je teško kasnije nešto naći. Zbog ovog je bitnije imati nešto sistematizirano, što će ostati na Internetu i neće biti zagušeno hrpom novih informacija.

Takva usluga je poplave.eu koja na jednom mjestu donosi barem dio informacija potrebnih za koordinaciju u BiH, ali možda značajnije, i informacije o tome što napraviti poslije poplava. Ova usluga ima i svoju mobilnu aplikaciju za Android kojom do ovih informacija možete doći u stvarnom vremenu.

Slična mobilna aplikacija ali ipak općenitijeg, edukacijskog a ne obavijesnog karaktera je Poplava koja donosi upute i servisne informacije za Srbiju.

U Hrvatskoj je aktivan poplave.hr koji donosi servisne informacije te omogućava prijavljivanje usluga i smještaja za one pogođene poplavom. Nedaća je zaista ujedinila i Hrvatsku te je odaziv građana vrlo velik - vjerojatno dobrim dijelom i zato što su državne službe odgovorile mlako ili nedovoljno.

Kratak popis webova koji se bave ovom temom su:

{height="500px"}

Slobodni komunikacijski kanali koje održavaju društvene mreže su također prenijele i katastrofalno nezadovoljstvo građana u sve tri države načinom na kojim su državni organi sudjelovali u rješavanju problema. Ne radi se samo o trenutnim postupcima koji su po svemu sudeći bili nedovoljni nego općenito o nedostatku pripreme unatoč tome što je nje moralo biti i nazivno građani plaćaju posebne poreze za nju.

{height="500px"}

{height="500px"}

Ako takva vrsta informacija zaživi, ako takvi postovi počnu dopirati do mase, možda ima šanse da se i nešto promijeni.

Previous Post Next Post