U Facebook feedu danas dobijem ovu sliku s tekstom:

Heineken- you have absolutely DISGRACED yourselves... Of all the promo events you could be doing u choose to promote yourselves at illegal dog fighting arena....I will never drink your beer again.

{width="500px"}

Nije uopće bitno što je to Heineken niti što je na slici nešto što izgleda kao borba pasa nego mi je strašno zanimljiv taj komentar iz dva razloga: prvo jer jer ljudi teže da pripisuju nečem što ima jedno ime / naziv osobinu da je to jedinstvena organizacija, što je naravno posve krivo, i drugo da je vrijednost takve slike bez opisa gdje i kada je bio događaj na slici točno jednaka nuli.

Što se prvog tiče, ovdje je znači na tapeti "Heineken", nizozemska tvrtka koja postoji od 1864., ima 85.000 zaposlenika i podružnice u valjda svakoj zemlji svijeta i krivi ju se što je u nekoj južnoameričkoj (ili afričkoj - teško je vidjeti detalje na slici) ili a) neki lokalni šerif prebio neki novac i povješao zastave okolo ili b) zastave vise bezveze u dvorani kao ukras za bilo koji event.

U ovom konkretnom slučaju, Snopes kaže da se radi o opciji b.

Cijeli koncept odgovornosti velikih organizacija je blago rečeno "škakljiv". S jedne strane zaista se može postići detaljni nadzor i kontrola ali samo metodama koje se obično opisuju kao fašističke. To bi u ekstremnoj situaciji značilo da za svaki korak koji neki zaposlenik hoće napraviti mora pitati nadređene i tako dalje uz piramidu dok se ne dođe do nekog vijeća mudraca koji će moći dati finalni odgovor. Većina organizacija ipak ne želi trošiti vrijeme i resurse na takvu kontrolu i onda ima implementira neki međuoblik u kojim se barem za medijske događaje traži dozvola lokalnih koordinatora. S druge strane, sloboda da pojedini dijelove organizacije rade svoje stvari je dobra ako ništa drugo onda zato što su tako produktivni. U svakom slučaju, povremeno nešto zaobiđe kontrolu pa se dogodi glupost - shit happens.

Smiješno je pripisivati nekakve moralne vrijednosti internacionalnoj korporaciji čiji jedini cilj po definiciji je zarada, osobito na temelju jednog događaja. Kao i sve tvrtke netrivijalne veličine i važnosti, i Heineken ima korporativne upute o medijskim nastupima u kojima u ovom slučaju piše:

Associations with violent sports such as boxing should be avoided. While we recognize that what is consider appropriate in one country may be deemed inappropriate in another, we must always bear in mind that a concept may gain international exposure, even if it was not originally intended.

Naravno, uputa je napisana tako da bude nespecifična i uopće ne spominje sportove sa životinjama tako da se apsolutno može tumačiti tako da Heineken podržava borbu pasa, ali isto tako i kitolov, ubijanje tuljana i Hunger Games.

Za ovo drugo ne treba trošiti riječi - ako vidite takvu sliku bez natpisa gdje i kada se dogodio događa, slobodno smatrajte da ju je netko provukao kroz Photoshop.

Previous Post Next Post