yCombinator, jedan od najpoznatijih akceleratora startupova je upravo objavio novi RFS (request for startups) u kojem traže one vrste ideja za startupove koje će zaposliti milijun ljudi. Na prvu loptu to izgleda, iako ambiciozno, savršeno normalno za "truli kapitalizam" - svi žele startup koji će postati novi Google, ali ono što je bitno je da je ta "prva lopta" posve pogrešna:

We want to fund companies that have the potential to create a million jobs. ... We aren't looking for companies that plan to have a million employees. Probably the easiest way to do this is to create a platform that lets a million people create their own jobs. Uber may do this, for example. Healthcare or education platforms that let people provide services are other examples of what might work.

To je posve različito od mentaliteta koji prevladava u praktički svim domaćim osobama starijim od 50 godina. Već sam prije spomenuo razgovor s tatom u kojem je branio ostavljanje brodogradilišta u pogonu iako im se plaće praktički u potpunosti subvencioniraju iz proračuna. Dobar je tata, nije to bit priče, ali njegov svjetonazor je takav da država treba zaposliti ljude, ili na bilo koji drugi način se pobrinuti da njeni građani imaju sve što treba, uključujući i "onu vrstu" ex-YU kredita za stanove itd. (a u isto vrijeme na sav glas hvali poboljšanje uvjeta života, dostupnosti roba i informacija i općenito porast kulture koje vidi sada.)

To je fundamentalna razlika u pristupu. S jedne strane - država kao centralni poslodavac, alfa i omega koja sve radi ali i zbog koje sve postoji, a s druge strane država kao servis, posrednik (broker) između njezinih građana i njezinih tvrtki.

Da je ovaj drugi pristup ono što se traži bi trebalo biti poznato apsolutno svima i ovo što pišem bi trebalo biti nepotrebno soljenje pameti ministrima i vladi, ali nije...

Previous Post Next Post