Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati 2 "long-form," dugačka sadržaja za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

The Tim Ferriss Show: Susan Garrett — Master Dog (and Human) Trainer

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od “najbolje.” Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

Pavlovljevo kondicioniranje nam ponekad može zvučati pomalo brutalno, pogotovo u trenutku kad skužimo koliko toga funkcionira i na našim životima svaki dan. U ovoj epizodi podcasta Susan Garret priča o svojem dugogodišnjem profesionalnom iskustvu u treniranju pasa i drugih životinja, što funkcionira a što ne, kako se ponašati kraj psa da bi on najbolje razumio što se od njega traži, kako koristiti metode nagrađivanja i kažnjavanja, te kakva su njena razmišljanja u usporedbi treniranja pasa, drugih životinja, i ljudi. Kako nemam psa već jako dugo godina i pomalo sam već zaboravio kako je to, a i kad smo ih imali u obitelji u Slavonskom Brodu nismo ih trenirali na ikakav strukturirani način, ovaj podcast mi je puno pomogao u razumjevanju kako bi to trebalo izgledati.

Zašto mi se sviđa: Susan Garrett puno naglašava konzistentnost i svjesno ponašanje pri treniranju pasa - jer svako predomišljanje i nekonzistentnost će efektivno odmoći dresuri.

Što sam naučio: Kokoši su vrlo slične psima, samo imaju puno intenzivnije i direktnije ponašanje. Životinje će stvarno sve napraviti za hranu. Svaka interakcija je dvosmjerna - psi često treniraju svoje vlasnike.

Link na Tim Ferriss Show: Susan Garrett — Master Dog (and Human) Trainer.

99 percent invisible: Plat of Zion

Emisija "99% invisible" se bavi "sitnicama" u svijetu koje gotovo nitko ne primjećuje, ili brzo zaboravi, no imaju često ogroman utjecaj na neku skupinu ljudi, regiju, ili kulturu. Započela je kao emisija na stvarnom radiju u San Francisku, ni manje ni više nego u njihovom Institutu za Arhitekturu, a danas se objavljuje na Internetu i donosi vrlo, vrlo široki spektar tema. Posebno zanimljivo, urednici emisije se trude naći aktualne ljude koji su sudjelovali u događanjima koji su tema pojedinih epizoda, tako da pričaju iz prve ruke o stvarima koje su često fascinantne.

Salt Lake City je mormonski grad - osnovali su ga mormoni i izgradili po nacrtu njihovog proroka, Josepha Smitha, kojeg je dobio zajedno s drugim idejama i otkrivenjima. To je išlo tako daleko da su u ovom gradu sve ceste kroz ulice široke 40 metara - to je dovoljno za 6 automobilskih traka - kroz cijeli grad, posvuda! A to je samo jedna od neobičnosti u nacrtu tog grada o kojima se priča u emisiji.

Zašto mi se sviđa: Ovo je kao priča iz filma ili neke SF/F knjige - prorok u snu dobije nacrt grada, skupi ekipu i idu ga izgraditi, iako sam nacrt nema nužno praktičnog smisla. Cool.

Što sam naučio: Mormoni vjeruju da Bog još uvijek radi čuda.

Link na Plat of Zion.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post