Situacija je jednostavna: frend je prije manje od 6 mjeseci kupio HP-ov laptop s Windowsima 8 u HgSpotu. Kako je to već praksa u zadnje vrijeme, s laptopom nije dobio instalacijski medij za Windowse, uz obrazloženje da tome služi "restore" particija na disku, no u međuvremenu je disk preživio katastrofalno brisanje i ostao bez te particije. Misija je dakle ponovno donijeti Windowse, legalno plaćene s laptopom, na taj laptop.

Kako imam beskonačno povjerenje kako u naše trgovce tako i u Microsoft da će maksimalno praviti probleme, odlučio sam jednostavno popisati što se sve događa na ovoj stranici. Stranica će biti updateana kako priča napreduje.

Vezana rasprava na Facebooku je ovdje.

Korak #1 - HgSpot servis

tl;dr: "Ništa nas ne pitajte, to je između HP-ovog dealera, Microsofta i vas"

Prije oko tjedan dana (početak 10. mj. 2014.) donesem laptop u HgSpotov servis i ispričam što je bilo. Djelatnik je sve ljubazno saslušao ali nije bio od velike pomoći, savjetovavši da nazovem 0800 300 300 i tražim ključ za instalaciju Windowsa, koje bi trebao skinuti negdje s Microsoftovog weba.

Korak #2 - Microsoft 0800 300 300

tl;dr: "Ono što piše na webu nije naše radno vrijeme"

Nikada nisam pričao s Microsoftovim supportom oko ničega, tako da ne znam da li je ovo uobičajeno za njih. Nakon iznenađujuće dugog traženja kontakt informacija na webu (linkovi koji sadrže riječ "Servis" se istinski trude ne otkriti nikakav izravni kanal za kontakt nego vrte posjetitelja po forumima i knowledge baseu), našao sam kontakt na stranici About, na kojoj piše i:

Radno vrijeme: 08:00 do 20:00 sati, od ponedjeljka do petka

Nazvao sam 15.10.2014. oko 18h, dobio govorni automat, dva puta pritisnuo "1" i dobio automatiziranu poruku da nikog nema i da "nazovem u uobičajeno radno vrijeme."

{width="600px"}

Opcija "Kontaktirajte nas preko web obrazca" ne radi ono što piše i u nikojem slučaju ne vodi do bilo kakvog "web obrasca" u koji se može nešto upisati, nego ponovno vrti korisnika po Microsoftovom webu. Možda dugogodišnji korisnici Microsoftovog weba znaju gdje treba kliknuti ali ja to nisam i ne znam.

Korak #3 - Microsoft opet

Nazvao sa Microsoft u radno vrijeme i dobio živu osobu s kojom sam razgovarao. Nažalost, rezultat je bio isti kao u HgSpotu - mirno mi je rečeno da oni tu ništa ne mogu iz dva razloga: prvi jer je to OEM licenca a MS izravno prodaje samo "normalne" licence i drugi jer je ključ od Windowsa (serijski broj...) "na matičnoj ploči." I naravno, da sam trebao napraviti recovery image čim sam dobio laptop. Preporuka je da kontaktiram proizvođača laptopa jer "OEM znači da je to njihova licenca i oni se brinu za nju."

Ovo s ključem je zanimljivo, jer sam se baš pitao gdje se nalazi ključ. Laptop ima onako "holografsku" naljepnicu od Windowsa ali na toj naljepnici ne piše ključ.

Korak #4 - HP Hrvatska

HP Hrvatska nudi drastično lakši način za dolaženje do kontakt-informacija o supportu. Ne nude web-formular ili e-mail adresu, ali s par klikova se direktno dođe do telefonskog broja 0800 223 213. Govorni automat je bio također drastično jednostavniji i osoba na drugoj strani je odmah razumjela o čemu se radi, no također ne može pomoći. Preusmjerila me je na HP-ov servis na broju 01 640 11 11 uz savjet da razgovaram o naručivanju recovery diska, no ne zna kako točno ćemo to izvesti i da li to spada u garanciju.

Korak #5 - Servis HP-a Hrvatska

"Naš servis" iz poziva HP-u Hrvatska se ispostavilo da je "MR servis", s vrlo bedastim govornim automatom. Jedine 2 opcije u automatu su bile "za status uređaja na servisu" i "za Olympus uređaje", s porukom da za "tehnička pitnja" nazovem 060 53 53 55.

Korak #6 - MR Servis

U MR Servisu su jednostavno pitali model laptopa i dali 2 opcije: prva je da donesem uređaj na reinstalaciju, što košta 300 kn, a druga je da naručim spomenute recovery medije koji koštaju oko 500 kn. Idem na prvu opciju.

Nažalost, zbog nekih smetnji u vezi je telefonski poziv prekinut prije nego što sam čuo adresu na koju trebam donijeti laptop, pa pošto nisam htio opet zvati 060 broj, sam poslao mail na adresu tehničke podrške.

Update: 24 sata kasnije, odgovor na mail još nisam dobio.

Update 2: dobio odgovor, nekoliko sati poslije. tl;dr: trebam ga donijeti u Rugvicu ili u Večeslava Holjevca 40.

Korak #7 - Fuck it

Frend nema 300 kn za reinstalaciju u servisu, ali ima torrent. Windowse je platio s laptopom.

The End.

Ne misli li još tko da je ovakav postupak vrlo neprijateljski prema kupcu?

Previous Post Next Post