Što znate o teoriji igara - onoj disciplini koja proučava kako bi se trebali ponašati ako ona druga strana vara, da bi postigli maksimalan ishod? A kad smo kod toga, što ako se ispostavi da je vaš partner plaćeni ubojica? Pročitajte u ova dva linka!

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Nicky Case: Evolution of trust

"Teorija igara" je naziv za disciplinu koja matematički modelira suradnju između više strana - bile to osobe ili čak računalni sustavi. Cilj discipline je pronalaženje strategija ponašanja koje su optimalne ili globalno (za sve sudionike) ili lokalno (samo za neke). Na primjer, situacija koja se pojavljuje u ovom linku je: što ako dvije strane imaju priliku uložiti jedan novčić u mašinu, i ako obje strane ulože novičić dobiju za nagradu po tri novčića (tj. dobiju 2 više nego što su uložili), ali ako jedna strana vara i ne uloži svoj novčić, samo ona dobije nagradu (tj. u plusu je za 3 novčića), dok strana koja nije varala izgubi taj uloženi novčić. S obzirom da smo pametni i pamtimo što se događalo, koja je optimalna strategija za odluku da li varati ili ne? Da li stalno ulagati novčić (a "novčić" je samo primjer, jer realno to može biti vrijeme, trud, emocije)? Da li ulagati samo dok vidimo da ona druga strana uzvraća? Da li računati neki prosjek pa odlučiti na temelju toga?

I onda, što ako postoje greške u mašini, ili šumovi u komunikaciji, pa iako se stvari odvijaju optimalno, izgleda kao da netko vara? Da li mijenjati strategiju? Postoji li strategija koja je optimalna u svim slučajevima?

Teorija igara{width="80%"}

Na ovom linku je edukativna igra koja demonstrira ideju i zaključke teorije igara, gdje možete sami isprobati strategije i vidjeti koje rezultate dobijate. Igra je iznimno kvalitetno napravljena, demonstrira jednostavne i složene strategije, i uključuje evoluciju kroz vrijeme: što ako su posljedice igre takve da gubitnici ispadaju van?

Zašto mi se sviđa: Vrlo kvalitetno napravljena demonstracija nekoliko ključnih strategija u teoriji igara, bez idealiziranja. Strategije koje su dobre u jednim okolnostima nisu nužno dobre u drugim.

Što sam naučio: Biblijska strategija - oko za oko, zub za zub, je vrlo blizu, ali ipak nije, optimalna.

Link na The evolution of trust.

Jason P. Howe: I fell in love with a female assassin

Što bi napravili kad bi se ispostavilo da je super sexy osoba s kojom se super slažete u krevetu zadnjih godinu dana, zapravo profesionalni ubojica? I to još u kontekstu građanskog rata gdje ionako ljudi pogibaju i bez nje? U ovom članku, jedan avanturistički nastrojeni Amerikanac opisuje baš tu situaciju - i članak je vrlo zanimljiv. Nažalost, sam autor kao osoba mi ispada površan i dvoličan, ali svakom njegovo.

Zašto mi se sviđa: Čovjek je stvarno išao u potrazi za avanturom u jebenu Kolumbiju usred narkoticima pojačanog građanskog rata.

Što sam naučio: Sklonost avanturizmu ne znači da nije površan.

Link na I fell in love with a female assassin.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post