Fascinantno mi je to romantizirano vrijeme 60-tih i 70-ih godina u Americi, začetci "new agea", eksperimentiranja sa filozofijama, svjetonazorima, seksom, drogama i rock & rollom. Ne znam je li ikada bilo tako kao što se eksplicitno ili implicitno opisuje u knjigama i filmovima - tko ne bi htio živjeti u mjuziklu Hair? Ili doživjeti Woodstock (bar one dijelove gdje nije bilo blata i dehidracije i predoziranja - one gdje Hendrix svira himnu)? Robert Anton Wilson i Terrence McKenna su dva (od oveće grupice) psihodeličnih filozofa tog vremena, koji su upravo to proživjeli: Vietnam, Kennedyevo ubojstvo, Woodstock, rast popularnosti orijentalnih filozofija i religija, eksperimentiranje s drogama - i nakon toga proveli ostatak života pokušavajući ponovno stvoriti takav novi svijet. Poslušajte zašto.

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Robert Anton Wilson: The Map is not the Territory

Robert Anton Wilson je možda najpoznatiji po svojoj knjizi Illuminatus! koja je vrhunski rezultat psihodelijskog svjetonazora i filozofije "djece cvijeća" krajem 60-tih godina u Americi. Knjiga sama po sebi je wild ride, čitao sam ju kao student, što je vjerojatno najbolje vrijeme da ju se pročita, i istovremeno je o ničemu i o svemu. Gospodin RAW je također poznat po društvu u kojem se kretao, među njegovim frendovima su bili William S. Burroughs, Timothy Leary, Allen Ginsberg, i Richard Bandler, a eksplicitno se divio i među svoje utjecaje ubrajao Jamesa Joyca, Buckminstera Fullera, Alfreda Korzybskog, Karla Junga, Alestaira Crowleya, G.I. Gurdjieffa, Aldousa Huxleya, Leona Trotskog i Ayn Rand. To su bila vremena, i to su bili ljudi. Promicao je psihodeličan pogled na svijet i bistrinu komunikacije koja se, po njemu, mogla poboljšati korištenjem gljiva, LSD-a i meszcalina.

U ovom predavanju RAW priča o pričanju, komunikaciji, načinima na koji se mogu ispitati i usporediti svjetonazori i mentalne priče kojima ih istovremeno prezentiramo prema vani i podupiramo u dubokim podsvjesnim strukturama. Objašnjava jedan način za postizanje toga, "E-prime", jednostavan podskup engleskog jezika koji dopušta sve osim glagola "to be", odnosno "biti" u svim oblicima. To pravilo služi izbjegavanju "složenih izjednačavanja" odnosno forsira "nadugačko" objašnjavanje teme o kojoj se govori, umjesto da se koriste mentalni prečaci oblika "X je Y". Na ovaj način se sprječavaju mnogi nesporazumi gdje dva sugovornika pričaju o temi koju smatraju identičnom, a u stvari se stalno nakupljaju male razlike (u tome što X i Y znače za te sugovornike), koje mogu postati značajne. Nekako mi se čini da Hrvatski jezik ima previše načina za zaobilaženje tog jednostavnog pravila odnosno da kao što ove rečenice govore, su vjerojatno nužna dodatna pravila. Ipak, preporučam da napišete ili izgovorite nekoliko rečenica ili paragrafa u ovom stilu, za vježbanje načina prenošenja informacija koji ne koristi "prečace" oblika "X je Y."

Upravo ideja, ili bojni poklič "The map is not the territory!" u kontekstu komunikacije ima za cilj ukazati da ono što se površno vidi, čuje ili osjeti može i ne mora imati veze s tim što se zapravo želi iskomunicirati, i uvijek se može, smije i ponekad mora, tražiti pojašnjenje.

Robert Anton Wilson{width="80%"}

Ovo predavanje sadrži informacije o RAW-ovom svjetonazoru: kako živjeti, kako razmišljati o događajima u svijetu, kako se, ako za tim postoji potreba, oduprijeti medijskim manipulacijama. Priča o svojim razmišljanjima tijekom Kennedyevih i Nixonovih godina, o terorizmu, o teorijama zavjere i drugim iznimno zanimljivim temama. Kao i najbolji iz njegovog kruga suvremenika i sumislioca, ima na umu ograničenja svojih percepcija i interpretacija svijeta i uvijek potiče razmišljanje svojom glavom umjesto dogmatičnog prihvaćanja ideja.

Zašto mi se sviđa: Do not accept my B.S. as yours. Keep on fighting.

Što sam naučio: Keep the lasagna flying over Roswell, and the ravioli over Area 51!

Link na Robert Anton Wilson: The Map is Not the Territory.

Terrence McKenna's True Hallucinations

Terrence McKenna je jedan od najpoznatijih promicatelja ideje razvoja osobnog potencijala i uživanja u jedinstvu sa prirodom i svemirom općenitom putem konzumiranja psihodeličnih supstanci, konkretno gljiva s psylocibinom. McKennu su čak i mnogi suvremenici koji su inače dijelili slične stavove i ideje smatrali malo ekstremnim, a danas bi ga vrlo realistično nazvali "malo spaljenim". Njegovo životno dijelo bilo je upoznati što veći broj ljudi s psihodeličnim gljivama i smatrao je da je upravo to najbolji i najprirodniji način za "prosvjetljenje" i da, iako u našim tijelima redovito kolaju male količine skoro svih psihodeličnih supstanci i tehnikama nalik meditaciji je moguće proizvesti većinu ili sva "alternativna" stanja, konkretno uzimanje gljiva je zapravo najbolji put. Po njemu, cijelo društvo, cijela civilizacija bi se instantno promijenili na bolje kad bi samo svi barem jednom doživjeli to psihodelično stanje s gljivama.

Zašto mi se sviđa: Terrence McKenna je istovremeno i spaljen i lucidan, pokušava običnim riječima opisati stanja i doživljaje koje je osjetio na tripovima. To je istovremeno i vrlo privlačno i vrlo zastrašujuće jer, što ako je istina?

Što sam naučio: Shrooms are the source of Gnosis.

Link na Terrence McKenna's True Hallucinations.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post