Ponovno, dva lifestyle podcasta koja iznimno jako preporučam! Kako živi najpoznatiji latinoamerički bogataš, nakon što je shvatio da mu novac ne treba i spalio sve svoje nagrade i knjige da mu djeca ne budu razmažena. Što je esencijalizam, i što su esencijalne stvari u životu koje doprinose zadovoljstvu, nasuprot onima koje donose kratkotrajnu sreću? I jedan mali algoritam koji pomaže kako ih otkriti.

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Tim Ferriss: Ricardo Semler - The Seven Day Weekend and How to Break the Rules

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od “najbolje.” Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

U ovoj epizodi Ricardo Semler, jedan od najpoznatijih i najuspješnijih latinoameričkih biznismena, priča o tome kako je počao, kako je došao do toga da proba stvari koje se u svijetu biznisa nitko do tada nije usudio - a tiče se "demokratizacije" poslovanja, i općenito o svom životu i tome što ga motivira.

Meni je posebno zanimljiv baš taj dio: kako živi i što motivira čovjeka koji za sve praktične svrhe, ima sve, i zna da ima sve, i nije više zainteresiran da traži još. Priča o tome koliko je beskorisno trčati za novcem iznad nekog iznosa, kako je u jednom trenutku u životu doslovno spalio svoje nagrade i znakove bogatstva da njegova djeca ne bi bila razmažena time, kako se zamislio i prestao skupljati skupocjena vina kad je upoznao većeg bogataša koji je skupljao mercedese (i počeo uživati u tim vinima), kako je dva dana u tjednu odredio da sa svojom obitelji radi sve stvari koje bi radio da zna da će sljedeći tjedan umrijeti. I kako ga sve to čini daleko sretnijim nego prije. Vrlo vrijedi poslušati što takav čovjek ima za reći.

Zašto mi se sviđa: Ricardo Semler je izašao iz utrke štakora (rat race) s praktične, slabo glorificirane strane - tako da je stvarno postigao puno, zaradio puno, i onda rekao - dosta je.

Što sam naučio: U Americi, čovjek koji ima više od 12 milijuna dolara, stvarno nema više što za kupiti s time.

Link na Tim Ferriss: Ricardo Semler.

The Art of Charm: Greg McKeown: Essentialism

"The Art of Charm" je vrlo aktivan podcast sa vrlo čestim epizodama koji se bavi psihologijom, komunikacijom i lifestyleom. Redovito donosi iznimno zanimljive goste koji prepričavaju svoje doživljaje i svoju životnu filozofiju, i mislim da je jedan od najboljih podcastova koje možete pratiti.

Naslov ove epizode, "essentialism", je stav, ili životna filozofija koncentriranja na stvari koje su bitne, a za sada mi se čini najbolje opisati ju preko usporedbe s dvije filozofije koje su joj različite: "non-essentialism" je stav da su sve stvari jednako bitne, pa onda ispada da ništa nije, a minimalizam je stav da treba izbjegavati sve osim ekstremno malo stvari koje su utilitarne, nužne za preživljavanje ili funkcioniranje. U tom smislu, esencijalizam prepoznaje da se ljudi bolje osjećaju kad osim minimalnog skupa stvari (ili ponašanja, ili djelovanja, ili razmišljanja) imaju i one koje nisu strogo nužne, nego su tu "za gušt", da treba biti svjestan tih stvari, tražiti ih i živjeti s njima, a izbjegavati "gužvu" ili "clutter" nevažnih stvari i aktivnosti koje ne pridonose dugoročnom zadovoljstvu.

Važna razlika ovdje je između "sreće" koja je relativno kratkotrajna, i "zadovoljstva" koje je dugotrajno. Na primjer, većina nas si može kupiti razne "igračke" kao što su mobiteli, računala, kućanski aparati, automobili, no važno je biti akutno svjestan vlastitih motivacija i vrijednosti: hoće li tako nešto rezultirati srećom ili zadovoljstvom? Ova razlika nije vezana samo uz stvari, nego i za doživljaje (da li putujemo samo radi putovanja?) i ljude (zašto se družimo s nekim?).

Jedna važna i vrlo korisna NLP-ovska tehnika je "rad na osobnim vrijednostima" i to je vrlo intuitivan niz koraka, praktički algoritam, u kojem prvi korak izgleda ovako: kada poredamo stvari koje su nam u nekom kontekstu u životu važne prema njihovoj važnosti, od najveće prema najmanjoj važnosti, da li svaka od stvari ispod doprinosi onoj na vrhu? Bilo da se radi o apstraktnim kontekstima kao "sreća" (da li sve na popisu stvarno doprinosi sreći, ili čak u sljedećem koraku, da li posao doprinosi zarađivanju novaca, koji doprinosi odlascima na putovanje, koje doprinose sreći?) ili konkretnima kao "karijera" (da li aktivnost koju sad radim na poslu doprinosi napredovanju u karijeri? Da li će to što ću sutra raditi doprinositi pomaku u pozitivnom smjeru, ili trčim u mjestu?). Iznenađujuče često se dogodi da od prve verzije popisa ostane svega nekoliko stvari.

Esencijalizam je u osnovi stav da stalno treba razmišljati na ovakav način i brzo napuštati stvari, aktivnosti i ponašanja koja nemaju vrijednost.

Zašto mi se sviđa: Essentialism: the antidote to the problems of feeling busy but not productive, stretched too thin in one area of life, and fulfilling the agendas of others but not our own.

Što sam naučio: Greg explains the feeling you get from achieving essentialism as the opposite of FOMO (fear of missing out) — which tends to be society’s default setting these days. It’s JOMO (joy of missing out).

Link na Art of Charm: Essentialism

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post