Kako je to biti neustrašiva novinarka u Silicijskoj dolini, koja se ne boji nikoga uvrijediti? I kako su SAD pokušale zatvoriti svećenike i vjernike koji su prihvaćali izbjeglice, tehnički nelegalne imigrante, srednjeameričkih građanskih ratova?

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Tim Ferris: Kara Swisher: The Most Feared and Well-Liked Journalist in Silicon Valley

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od “najbolje.” Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

Kara Swisher je jedna od najutjecajnijih novinara u Silicijskoj Dolini, i svoj život je praktički posvetila tome da bude "antiprotivna" i "svoja." Moglo bi se reći da je izabrala da igra igru života na "hard mode," no svakako je postigla impresivne rezultate. Ona je osoba koju se pita što se događa po Dolini. Ona je osoba koja je pitala Stevea Jobsa, nakon što je ovaj skužio da ima još par mjeseci života "i šta sad?" i nije fermala ni pet posto geekove kojima su pale milijarde u džep kad su se zaigrali startupa. Kara je do sad najbolji primjer "power journalista" na koji sam naišao.

Zašto mi se sviđa: Općenito mi se sviđa njen način razmišljanja.

Što sam naučio: Sharks and Nazis, Nazis and sharks - thank God for Nazis and sharks.

Link na Kara Swisher - The Most Feared and Well-Liked Journalist in Silicon Valley.

99 percent invisible: Sanctuary

"99 percent invisible" je već poznati podcast s ovih stranica o "malim stvarima" na koje rijetko tko obraća pozornost ili nekako stoje u pozadini naših života. Vrlo su kvalitetni i trude se pronaći i razgovarati sa stvarnim ljudima koji su uključeni u konkretnu temu. Već sam stavio nekoliko njihovih podcastova i slobodno ih potražite u arhivi ovog bloga - vrijede!

Još jedna priča u dva dijela, o tome kako su SAD prihvaćale (odnosno ne prihvaćale) izbjeglice iz južno- i srednje-Američkih država tijekom osamdesetih i devedesetih. Ponovno se pokazuje da su Američki ideali nešto što se izrazito teško održava u praksi.

Zašto mi se sviđa: U epizodama se priča o tome kako "Amerika" nisu "Amerikanci" odnosno da u svim društvima ima boljih i lošijih ljudi.

Što sam naučio: Američka država je pokušala osuditi i zatvoriti svećenike koji su prihvaćali izbjeglice koji su tehnički, nelegalni imigranti.

Link na Sanctuary: Church

Link na Sanctuary: State

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post