Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Tim Ferris: Debbie Millman: How to Design a Life?

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od “najbolje.” Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

U ovoj epizodi Tim priča s Debbie Millman, dizajnericom i autoricom iz New Yorka, s vrlo zanimljivim životnim putem, koja je nedavno proglašena jednom od najutjecajnijih dizajnerica na svijetu. Popis njezinih radova i nagrada je impresivan.

No Debbie ovdje ne priča o poslu, nego o dijelovima svog života koji su ostavili najviše traga na nju. Od toga kako se riješila loših utjecaja iz djetinjstva do toga kako se nosila sa komentarima i odgovorima na njene neuobičajene, out-of-the-box dizajnerske i poslovne poteze. Nedavno joj je mama pokazala sliku koju je ona nacrtala dok je imala 8 godina, u kojoj je pokazala što joj je bilo bitno u životu tada - i vrlo se iznenadila kad je razumjela kako je tek sada, desetljećima kasnije, to ostvarila. Vrijedi ju poslušati!

Zašto mi se sviđa: Iz podcasta bi izdvojio jednu "psihološku vježbu," vrlo NLP-evsku, za određivanje dugoročnog plana i smjera u kojem bi život mogao ići: jednostavno sa što više detalja, što više opisa, opisati dan života 5 i 10 godina u budućnosti. To je sve.

Što sam naučio: Ako želiš živjeti u New Yorku, trebaš otići u New York, makar tamo iznajmljivao šupu. Jer u tim okolnostima to nije bitno

  • bitan je New York.

Link na Debbie Millman: How to Design a Life.

Freakonomics radio: Did China Eat American Jobs?

"Freakonomics" je globalno poznata knjiga koja opisuje malo "pomaknute" ekonomske teme, a moglo bi se reći da je što-predvidjela, što-opisala moderan svijest agresivnih startupa (npr. Uber) koji koriste sve moguće metode za rast i širenje. Nakon knjige nastali su i blog i radio emisija (na pravom radiju! prenesena na Internet u obliku podcasta) u kojem autori nastavljaju istraživati relativno neočekivana ekonomska zbivanja i uzročno-posljedične veze.

Ova epizoda podcasta donosi razgovor s Davidom Autorom, eknomistom specijaliziranim za ono što najčešće nazivamo "tržištom rada." Sam Autor (to mu je stvarno prezime) se bavio razvojem softvera i u industriji brze prehrane, te ponešto fizičkih poslova prije nego što se prebacio na ekonomiju, što mu je dalo iskustva izvan teoretskih.

Autor priča o odnosu Kine i Amerike, počevši s komunističkom revolucijom, problemima s razvojem za vrijeme Mao Zedonga, te kako se dogodio taj ogromni rast koji je doveo Kinu na mjesto "globalne tvornice" danas. Nedavno sam pročitao da je prosječna plaća u Kini porasla iznad one u Brazilu i Meksiku, što je zavidan rezultat.

U podcastu se priča i o Trumpovim optužbama prema Kini, koliko su istinite ili nisu, te o predviđanjima za budućnost Kine i svijeta.

Zašto mi se sviđa: Autor je spreman priznati da proučavanje "ekonomije" nije znanost iz koje se mogu izvlačiti čvrsti zaključci.

Što sam naučio: I don’t think Trump even realized at the point that China was not a signatory to the TPP and China was the country cheering loudest to see it crash and burn it because it was basically establishing rules of the game among with Asia and North America and the United States that would uphold intellectual property agreements, freedom and transparency of contracting, market access, and so on. So if we don’t set the rules of the game in Asia, China will, and I don’t think we’ll like those rules nearly as much.

Link na Freakonomics: Did China Eat American Jobs?.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post