Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

The Musical Genius: Derek Paravicini

Jedna od najbolje poznatih anegdota o Mozartu ide tako da je Mozart kao mali dječak bio pozvan kod obližnjeg kralja i tamo se dogodilo glazbeno čudo: savršeno je na klaviru ponovio melodiju koji je tada prvi put čuo. Derek iz ovog YouTube videa može to isto, rutinski, te ima sposobnost apsolutnog prepoznavanja nota (absolute pitch), no uz to ima i par medicinskih problema: ne vidi, i autističan je. Dobar dio, možda i svi ovi problemi su kod njega nastali jer se rodio 3 mjeseca prerano, a bolnica u kojoj se rodio nije imala dovoljno dobru opremu da skrbi o njemu.

Derek je danas glazbeni kompjuter, sposoban pamtiti, reproduciritati i improvizirati sa svom glazbom koju čuje, do te razine da bez problema može na klaviru raditi akorde koji imaju više od 10 nota, znači za što bi trebalo više od 10 prstiju, tako da ispravne note na klaviru udara tako brzo da se čuju kao jedna nota (dithering). Nikada u povijesti nije zabilježena takva sposobnost.

Zbog njegovog autizma, zbog kojeg ima problema u komunikaciji, i savršene preciznosti kojom svira, postavlja se pitanje: koliko je Derek kompjuter a koliko čovjek? Da li glazba koja zvuči sretno kad ju on svira takva zato što on osjeća sreću, ili jer je zapamtio takav glazbeni stil, koje note na koji način treba okinuti da zvuči "sretno."

Za ostale stvari, pogledajte video...

Zašto mi se sviđa: Je li Derek kineska soba? Je li bitno? Što bi bilo da Derek nije imao medicinskih problema tako rano?

Što sam naučio: Da postoji koncept "akorda od 11 nota". Glazbena sposobnost ne mora nužno biti vezana uz matematičku sposobnost.

Link na The Musical Genius.

Freakonomics: How to Become Great at Just About Anything

Freakonomics podcast je nastavak istraživanja i publiciranja interesa autora istoimene knjige, a bavi se temama koje su barem malo vezane uz biznis, učenje i samopoboljšanje. Objavljuju redovito i iako mi većina njihovih tema nije jako zanimljiva, povremeno se pojave neke koje su jako zanimljive i to je dovoljno da ih nastavim slušati.

Ova epizoda podcasta govori o ideji "delilberate practice," kako vježbati nešto što želimo, bez obzira bilo to sport, umjetnost, ili poslovne vještine, a da iz tog vježbanja izvučemo najviše koristi. Dotiču se ideje "10.000 sati" koje je navodno potrebno da se postigne najveći stupanj vještine u nečemu, no jako naglašavaju da nije svejedno kakvih će to 10.000 sati biti. Vježbanje koje ne uključuje stvari koji su izvan domene trenutnog znanja nije korisno niti produktivno.

Zašto mi se sviđa: "I think this has to do with the body. If you’re just doing things that feel comfortable and go out and jog, the body basically won’t change. In order to actually change your aerobic ability, people now know that the only way you can do that is if you practice now at a heart rate that is above 70 percent of your maximal heart rate. So it would be maybe around 140 for a young adult. And you have to do that for about 30 minutes at least two or three times a week. If you practice at a lower intensity, the body will actually not develop this difficult, challenging biochemical situation, which will elicit now genes to create physiological adaptations. "

Što sam naučio: U svakom vježbanju, no zapravo i u životu općenito ako želimo postati "good at life", mora biti komponenta novoga, izlaženja iz comfort zone. Sposobnost savršenog prepoznavanja nota (perfect pitch) je češća u društvima koje imaju tonalno prenašanje značenja u govoru, kao što su azijski jezici, što sugerira da se može naučiti.

Link na How to become Great at Just About Anything.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post