Dok u Trinidadu službeno nema alkohola ni za lijek i policija prati da slučajno netko ne bi teturao po cesti, u Cienfuegosu uredno ušetamo u restoran u 11.45 ujutro i naručimo koktela i piva.

Fidelov pepeo će prolaziti ovim gradom od kraja prema početku revolucije

  • Santiagu (do kojeg nećemo doći). Raspored nije poznat, ne zna se čas kad će doći. Zna se da će u tom trenutku svi lokali, trgovine itd biti zatvoreni, pa smo se zato požurili s ručkom. Koji je bio dosta dobar.

Za sad, što smo dalje od Havane, to je bolja, laganija atmosfera. Zanimljivo, ovdje mi izgleda uopće ne stoji ideja o nekom sukobu grada i sela, a i restorani i lokali kraj kojih smo prolazili izgledaju vrlo drugačije, bolje uređeno i više casual. Općenito, Havana, Trinidad i Cienfuego izgledaju i imaju skroz različitu atmosferu, s tim da je Trinidad valjda njihova verzija Čavoglava, s obzirom koliko se pazi na dane žalosti.

Cienfuego je Francuski gradić koji ne ovisi o turizmu nego ima svoje industrije, cementa i nikla. Bolji je standard i uvjeti života nego u Havanu i Trinidadu. Više je trgovina, nema ruševina kuća, čak nam se čini, kad smo pričali, da ima više turista iako nazivno nije turistički grad i prva dobra plaža je udaljena 45 km. Fasade su jako lijepe, nekako New Orleans stil, s malo španjolskog. Na prostranom trgu su gasebo i promenada za koncerte. Rum i drugi alkohol se bez problema prodaju u trgovinama, što je u Trinidadu bilo nezamislivo. Prvi put od dolaska u Kubu mi se čini da sam u mjestu gdje je obilje i nema nestašica.

Lovimo pepel od Fidela. Bježimo s ručka trkom jer se očekuje da će Fidelova povorka zatvoriti autoput i nadamo se da ćemo povorku uloviti u Santa Clari prije nego krene, da ju doživimo. Povorka će ići obrnutom trasom njihovog pobjedničkog puta, kojim su Fidel, Che i ekipa nakon revolucije obišli cijelu Kubu. Nešto kao naš Vlak slobode, samo nije vlak. Ništa drugo se ne zna, ni kad će gdje doći, ni koliko ostati, ili barem ne znamo koga pitati. U muzeju od Che (u koji nas ne puštaju) bi trebao doći, no dva TV snimatelja i dva stražara kažu da treba doći ili u 18h, ili 19h, ili 21h, ili u ponoć. Tko zna...

Memorijalni centar Che Guevare, danas zatvoren{width="800px"}

Na slici: memorijal Che Guevare, danas zatvoren

Previous Post Next Post