99% invisible: The mind of an architect

Emisija "99% invisible" se bavi "sitnicama" u svijetu koje gotovo nitko ne primjećuje, ili brzo zaboravi, no imaju često ogroman utjecaj na neku skupinu ljudi, regiju, ili kulturu. Započela je kao emisija na stvarnom radiju u San Francisku, ni manje ni više nego u njihovom Institutu za Arhitekturu, a danas se objavljuje na Internetu i donosi vrlo, vrlo široki spektar tema. Posebno zanimljivo, urednici emisije se trude naći aktualne ljude koji su sudjelovali u događanjima koji su tema pojedinih epizoda, tako da pričaju iz prve ruke o stvarima koje su često fascinantne.

U ovoj epizodi podcasta, voditelji 99percentinvisible opisuju istraživanje o prirodi kreativnosti koje je provedeno ranih 1950-ih, na uzorku od 40 arhitekata koji su bili više ili manje poznati u to vrijeme. Sam izbor da istražuju arhitekte je manje važan, autori istraživanja su ga opravdali mišljenjem da arhitektura nužno povezuje puno vještina, od vizualnog stvaralaštva, do inženjera i poduzetništva, od dizajna do dolara. U podcastu su dani isječci audio zapisa tijekom istraživanja - diskusije i interviewi s arhitektima, koji su već sami po sebi zanimljivi jer odražavaju stavove i kulturu 1950-ih, no najviše od svega su zanimljivi sami rezultati. Kreativnost je doslovno "čudna" u smislu da iako postoje naznake kada se ispoljava i kako, ostaje vrlo neuhvatljiva i nepredvidljiva. No uvijek se može pospješiti praksom.

Zašto mi se sviđa: Rasprave u kojima arhitekti razmjenjuju ideje o tome gdje bi na čovjekovom tijelom najbolje pasala treća ruka, su zanimljive!

Što sam naučio: Relativno neočekivano, našli su da kreativnost nema izravne korelacije s IQ-om.

Link na H-Day.

Tim Ferris: The Magic and Power of Placebo

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od "najbolje." Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

U ovom podcastu, Tim priča s biologom Erikom Vanceom, znanstvenikom koji se bavi "onom vrstom biologije koja se gleda dalekozorom a ne mikroskopom." Erik priča o svojim dogodovštinama jer najveći dio karijere je proveo na terenu - u šatorima usred savane ili na džungli na asfaltu, a glavna tema podcasta je relativno neuobičajeno područje kojim se Erik bavi već dulji niz godina: placebo i kako ga koristiti. Placebo efekt je zajedničko ime za niz fenomena koji su slabo istraženi odnosno slabo objašnjeni, a interesantan mi je jer se zapravo radi o interakcijama naše podsvijesti s tijelom i vanjskim svijetom. Kao i dijelovi NLP-a, no i skandaloznijih aktivnosti kao što su voodoo i liječenja vjerom, radi se o vrsti fenomena koji nazivno ne bi trebali postojati. Preciznije, iako demonstrativno postoje, nema opće teorije kako oni funkcioniraju. Ljudi u određenim okolnostima ne osjećaju bol od ozljede koju su naočigled dobili, ili osjećaju fantomsku bol. Bivaji izliječeni doslovno s ničim, no i s druge strane, sasvim su sposobni uvjeriti se da imaju fiktivne bolesti za koje ne postoje fizički uzroci. Timov sugovornik je išao tako daleko da je naručio voodoo urok na samog sebe da vidi što će mu se dogoditi, i uspio se uvjeriti bez ikakvog problema da mu se nesreće zaista događaju zbog uroka. Kao što i sam kaže, kao znanstveniku mu je sasvim jasno da veze nema, no ipak, podsvjest nema vezu s logikom, a emocije vladaju.

Zašto mi se sviđa: Jednostavno me fasciniraju rubne teme u psihologiji. Erik Vance je ispričao nekoliko eksperimenata s placebom za koje nisam čuo, i to je samo povećalo moj interes.

Što sam naučio: Bubamare smrde neuobičajeno puno u odnosu na svoju veličinu.

Link na The Magic and Power of Placebo.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post