Pretpostavimo da trebamo opremiti osnovnoškolsku informatičku učionicu s 30 radnih mjesta za manje od 1.000 kn po učeniku. Evo kako to napraviti.

Računala

Koristiti će se princip thin client računala, tj. svako radno mjesto će imati jedno slabo računalo koje će se koristiti samo kao "prozor u svijet" za jače računalo, na kojem će se zapravo izvoditi svi programi. Ovo jače računalo odnosno server (komada jedan) treba imati dovoljno memorije da pokrije 30-tak istovremeno pokrenutih aplikacija (što danas nije nimalo problematično), te će naravno imati Linux iz razloga nekupovanja skupih softverskih licenci.

Opisana (slaba) thin client računala mogu biti Neoware C22, koji u količinama iznad 20 komada koštaju oko 62 kn s PDV-om. Za ove potrebe bi uzeli 35 komada, da imamo 5 rezervnih za slučaj kvara.

Jače računalo se može kupiti za oko 4500 kn (bitne komponente su samo količina memorije, da ima 4 ili više jezgara i da ima 2 diska u RAID-u. Sve ostalo je nepotrebno).

Cijena računala: 35 * 62 + 4,500 = 6,670 kn

Monitori

Monitori su ukupno najskuplja stavka. Prema trenutnim cijenama na Nabava.net, ne može se proći puno bolje od 550 kn. Za 32 komada (30 za đake, jedan za server, jedan rezervni) neka dođe popust na 500 kn i dolazimo do brojke od 16,000 kn.

Iako se vjerojatno mogu nabaviti stari CRT monitori čak i besplatno, jednostavno ne bi djeci davao da rade na njima.

Mrežna oprema

Bitno je da mrežna oprema (LAN) bude robusna i ima dovoljno utora za sva računala. Ako idemo na apsolutno najjeftiniju varijantu s 48 portova od 100 mbps, što je danas za uredsku upotrebu nedovoljno, ali je jeftino i to je maksimalna brzina koju podržavaju thin clienti, možemo proći sa switchem po 750 kn.

Ipak, za duplo više novaca (što s 1500 kn još uvijek nije strašno) se mogu kupiti dva gigabitna switcha s po 24 porta, što je čak i bolje ako se u nekom vremenu jedan od njih pokvari.

Tipkovnice, kablovi itd.

Potrebna su još 32 DVI kabla po oko 10 kn, 32 mrežna kabla po oko 5 kn, 32 tipkovnice po oko 35 kn, 32 miša po oko 20 kn što sve skupa dođe oko 2250 kn.

Završni račun

Sve skupa, cijena nabrojanog hardvera (dakle bez cijene rada da to netko sastavi, održava itd - što nije zanemariv trošak ni u kojem slučaju!!!) je oko 26,500 kn, ili oko 883 kn po učeniku.

Isti izračun se može koristiti i za druge situacije gdje je potrebno dovesti računala na masovnoj osnovi, a da se ne koriste za igranje 3D igara, procesorski zahtjevne zadatke itd. (starački domovi?)

Može se, kad se hoće. Za 15 milijuna kuna se može opremiti 566 učionica (u Hrvatskoj ima oko 850 osnovnih škola, ali nisu sve jednako siromašne).

Alternativno, s Raspberry Pi-em koji je daleko sposobniji thin client, izračun dolazi do oko 38,650 kn ili oko 1300 kn po učeniku (oko 388 učionica). To bi zapravo bilo puno bolje.

Previous Post Next Post