Trenutno sam u Vukovaru i grad se još nije otresao dojma Hirošime. Dodatno, osim što tu i tamo ima ruševina koje stoje neobnovljene (što je tema za zaseban tekst), sad je još i upadljivo prošaran "bivšim" kafićima i radnjama - kaže stari "zatvorili se zbog fiskalizacije." Išao sam kod šustera da mi zamijeni 2 zakovice kod rupe za vezice na staroj cipeli i mislio sam da će naplatiti 10-15 kn, a kad ono - 5 kn. S računom. Bilo mi ga je žao.

{width="300px"}

Fiskalizacija je jedna od ideja koje super izgledaju u teoriji ali su loše izvedene u praksi. Prije fiskalizacije je bilo vrlo rasprostranjeno njurganje o tome kako trgovci, obrtnici, bircevi i ostali varaju na porezima, pa je bilo "očito" da je nešto tu potrebno napraviti. Meni se nekako čini da je tu najveći dio kritike bio usmjeren u turističke djelatnosti gdje se "znalo" da "svi kradu," ali kako to bude, najviše su stradali najmanji: bakice na tržnici, šusteri, kvartovske birtije u kojima sjede penzioneri i igraju šah.

Umjesto da se država pomiri s time da će određena količina "muljanja" uvijek postojati i da se ne treba zamarati s malim ribama, išlo se u doslovnu primjenu istih pravila za sve. Rezultat toga je da donedavni birtijaš koji je jedva plaćao i konobaricu (za dnevnu ili noćnu smjenu), bilo na crno ili ne, sada se s tom istom konobaricom broji kao nezaposlen i skupa primaju socijalnu pomoć. Tko je tu lud?

Stranka koja među prve 3 točke na izborima bude imala reformu fiskalizacije (nipošto ju ne treba ukinuti! velike ribe treba puno više nadzirati) tako da se njena obveza ograniči na tvrtke s više od 3 zaposlena ili koje imaju prihod veći od 200.000 kn godišnje će bez problema odnijeti lavinu glasova.

Da, sasvim sam svjestan da će to značiti povećanje poreznih utaja ali netko treba razumjeti da svijet nije savršen i ako je bitna zaposlenost treba tolerirati umjerene neefikasnosti u društvu.

Stari je to naravno rekao puno sažetije i živopisnije, rečenicama kao "Pusti raju da radi, oporezuj ga kad stvori nešto a ne dok je jadan." i "Jesi vidio Tursku, tko njima fiskalizira na Bazaaru?" i "Što će taj šuster koji nije platio malo poreza? Pa potrošiti će ga! Otići će u trgovinu i kupiti pivo, popraviti će svoj krov na kući i platiti nekog za to, dati će djeci za sladoled! Opet će se novac obrtati i država će ubrati svoj porez na drugom kraju. Ako se slučajno i obogati, investirati će taj novac negdje, neće ga držati u čarapi da trune, opet će se netko zaposliti." i "Kakvi su Hrvati, treba biti sretan da itko želi išta raditi, a ne ga zatvoriti zbog toga."

I tako. "Ovi naši socijalisti su veći kapitalisti od HDZ-a, tako su uništili male firme. Znao sam ja čim je Linić podigao PDV - ne možeš krpati takve probleme porezom."

Još jedna anegdota koju sam čuo je o njegovom starom, mom djedu - ovo područje u Vukovaru je u jedno vrijeme bilo potpuno prekriveno vinogradima - svatko ih je imao i radio što je stigao s njima (i danas su Iločka vina poznata), pa je tako i djed isto imao vinograde. Onda više nije, jer je došao porez na vinograde koji se računao po čokotu i istovremeno bio nerazumno visok - navodno je na kraju izašlo da je za jedan čokot trebalo dati koliko košta i jedna litra vina. Kako kaže stari: "Za par mjeseci su svi ti krasni vinogradi bili počupani - taj porez je napravio ekocid!"

A zašto ovo pišem? A ako ništa drugo Google će indeksirati pa kad netko kome fali ideja što napraviti potraži, naći će.

Previous Post Next Post