Prošli put sam pisao o Dogecoinu i među ostalim naglasio kako je u (do sada popularnim) kriptovalutama jedan od temelja načina rada njihovih algoritama to da se cijela povijest svih transakcija koje su ikada načinjene distribuira svim korisnicima te valute. Malo bih naglas razmišljao kako bi se ta razina transparentnosti financija mogla koristiti IRL.

{width="300px"}

Znam, ovo je predlaganje tehničkog rješenja za "ljudski" problem - jer ne postoji želja za takvom transparentnošću - ali što bi bilo kad bi bilo?...

Dogecoin adrese (koje se mogu otprilike smatrati za "brojeve računa") su posebno izračunati i zapisani brojevi kao što je DKUKYfhKV6bT77rkv9oLViTp5N9F3VtHXY (to je moja adresa). Sve transakcije sa i na taj račun imaju osobine da su:

a. elektronički potpisane što ih čini neopozivima b. distribuirane svim korisnicima valute

Nužna posljedica ovoga i središnja osobina algoritma je da se iz te povijesti transakcija može vidjeti trenutno stanje (iznos Dogecoina) na svim adresama koje su ikad imale neku transakciju. Tako i za moju adresu svatko može vidjeti povijest transakcija te tako i trenutno stanje. Ono što nitko ne može vidjeti jer tih informacija jednostavno nema u algoritmu, je kome pripada ta adresa. Doslovno, vi samo možete vjerovati meni da sam vam dao baš moju adresu a ne nekog od mojih frendova i slično.

Algoritam također osigurava da samo vlasnik adrese (pri čemu je "vlasnik" definiran kao ona osoba ili osobe koje imaju pristup privatnom elektroničkom ključu koji pripada toj adresi i s kojim se elektronički potpisuju odlazne transakcije) može obavljati isplate.

Osim ovih stvari algoritam ne garantira ništa naročito, ali matematika osigurava to da se one ne mogu zaobići - to jednostavno više ne bi bio taj algoritam i transakcije ne bi funkcionirale.

Bilo bi zanimljivo zamisliti svijet ili državu (nazovimo ju Utopija jer ništa drugo i nije) gdje se sve ili neke transakcije obavljaju na način gdje svi vide povijest transakcija i stanje računa. Na primjer - državni proračun i računi lokalne samouprave. Idealno (za tehničku stranu priče) bi bilo kad bi baš svi koristili ovakvu kriptovalutu te bi se onda znalo i tko plaća i tko troši, ali dobar početak bi bio kad bi ga imala samo strana koja troši.

Pošto su ove adrese jedinstvene, moglo bi se pomisliti da bi bile dobre zamjene za OIB, ali to nije tako dobra ideja iz jednostavnog razloga što se adrese mogu "zatvoriti" ili zagubiti (ako se zaboravi ili izgubi privatni ključ vezan uz adresu, nitko ne može više isplaćivati s te adrese - ako bi adresa istovremeno igrala ulogu OIB-a, bilo bi glupo onda mijenjati OIB). Dovoljno bi bilo imati službeni registar koji povezuje OIB-ove pravnih i fizičkih osoba i takvih adresa, koje se onda mogu po potrebi mijenjati.

Sljedeća zanimljiva stvar je što se kriptovalute mogu stvarati po želji i potrebi: želite li napraviti svoju verziju Dogecoina? Možete. Tako je i sam Dogecoin nastao više-manje iz dosade jednog programera koji je prilagodio algoritam Litecoin, nazvao ga kako mu je prvo palo napamet - i eto nove valute. Ništa tehničko ne sprječava našu državu Utopiju da napravi isto i nazove valutu nekim čudnim imenom, npr. "čune."

Ono što ipak sprječava događanje toga je što kriptovalute (odnosno barem njihove danas prisutne implementacije) sprječavaju ikakvu "monetarnu politiku." Novac kripovaluta se ne stvara u bankama (uključujući centralne banke) nego računanjem po algoritmu i na količinu novca u opticaju nije moguće previše utjecati.

Sve navedeno vrijedi dakako i za Bitcoine.

Previous Post Next Post