Svi mi koji smo sumnjali da trebamo "manje razmišljati" smo u pravu: nedavno je dokazano da "flow states" povećane koncentracije, gubitka vremena i percepcije jedinstva sa svijetom, nisu stanja u kojima je aktivan veći dio mozga no inače, nego suprotno: stanja u kojem je većina mozga uspavana, da ne smeta onom koji radi. Zanimljivo je, da frontalni korteks - dio gdje je intelekt, smeta u svim situacijama gdje nije potrebno specifično logično razmišljanje.

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Art of charm: Jason Silva: Origins of a Performance Philosopher

"The Art of Charm" je vrlo aktivan podcast sa vrlo čestim epizodama koji se bavi psihologijom, komunikacijom i lifestyleom. Redovito donosi iznimno zanimljive goste koji prepričavaju svoje doživljaje i svoju životnu filozofiju, i mislim da je jedan od najboljih podcastova koje možete pratiti.

Najbolji način za predstaviti Jasona Silvu je ovaj video. A ako vam nije dosta, može i ovaj. Jason Silva je moderna, hyper, "millenialna" varijanta Alana Wattsa (kojeg također preporučam i redovito slušam), s filozofijom na koju su uvelike utjecali psihodelični filozofi 60-tih i 70-tih, kada je LSD bio legalan. Svako njegovo predavanje je doživljaj, i većina iz serije "Shots of Awe" su improvizirana, s materijalom koji je sniman kad Jason dobije inspiraciju. Nakon uspjeha ove serije, počeo je raditi za National Geographic, gdje je napravio serije Brain Games o fleksibilnosti ljudskog uma, i Origins o tome kako smo postali to što jesmo.

Stil i energija s kojim Jason Silva predaje mi je fantastičan i u mnogo čemu mi je uzor - on je jedan od rijetkih u svijetu koji su mi na listi "I want his job." :)

U ovom interviewu na podcastu, Jason priča o tome kako stvara materijale, što ga motivira, što misli da je ljudska svijest i kako se može razvijati, kakav je odnos svijesti i svijeta, zašto koristiti psihodelične supstance, te još puno usputnih ideja od kojih je svaka vrlo zanimljiva i korisna.

Jason Silva{width="80%"}

Zašto mi se sviđa: Jednostavno su mi iznimno privlačne iste teme kojima se Jason Bavi.

Što sam naučio: Svi mi koji smo sumnjali da trebamo "manje razmišljati" smo u pravu: nedavno je dokazano da "flow states" nisu stanja u kojima je aktivan veći dio mozga no inače, nego suprotno: stanja u kojem je većina mozga uspavana, da ne smeta onom koji radi. Zanimljivo je, da frontalni kortex - dio gdje je intelekt, smeta u svim situacijama gdje nije potrebno specifično logično razmišljanje.

Link na Art of Charm: Origins of a Performance Philosopher.

Jason Silva & Steven Kotler: Engineering Super-Human Traits

Steven Kotler je novinar i poduzetnik u zadnje vrijeme poznat po svom projektu Flow Genome Project, koji istražuje kako postići taj "flow state" u kojem je učenje i postojanje lako. Autor je stručnih članaka i predavanja o neurološkoj pozadini učenja, stanja, emocija i raspoloženja. Komplementaran je Jasonu Silvi jer koliko je ovaj dobar u prezentaciji, Kotler je dobar u znanstvenom pristupu.

Video koji ovdje linkam je razgovor između njih dvojice, koji donosi informacije o "cutting edge" istraživanjima svijesti i neurološke pozadine koja rezultira u "nama."

Zašto mi se sviđa: Happyness and satisfaction are not the same things.

Što sam naučio: Complexity is what triggers Awe, because brain shuts down when it cannot process the inputs. Moderna industrija "zabave" pokazuje da se milijarde troše da bi ljudi nakratko isključili dio mozga koji logično razmišlja da bi malo bili izloženi emocijama i stanjima.

Link na Json Silva & Steven Kotler: Engineering Super-Human Traits.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post