Kad skupite viška novaca, što radite s njim? Trošite li ga? Stavljate li ga u banku gdje trenutno kamate teže 0? Ili pošto živite u tržišnoj ekonomiji, razmišljate da naučite od onih koji su tu puno duže i za dio njega, birate gdje investirati? Ako ne znate baš ništa o tome, ovaj podcast će vam dati početne informacije. Drugi link je o odnosu uma i tijela - s jednom, centralnom, porukom: ne možemo se smatrati mozgovima u teglama, i u kojem je stanju tijelo se održava i na um.

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

The Investors Podcast: Value investing questions from a newbie perspective

"The Investors Podcast" ima podnaslov "We study billionaires" koji dosta precizno opisuje glavnu temu podcasta: "učenje od najbogatijih." Kao što postoje knjige, dokumentarci, blogovi, podcastovi koji prate i analiziraju što rade najbolji sportaši, doktori, znanstvenici - koje navike imaju, koje alate koriste, na koji način razmišljaju, tako ovaj podcast analizira što rade najbolji biznismeni (jer nije naročito korisno koncentrirati se na one koji su sve naslijedili). Zanimljivo mi je koliko je različit način razmišljanja u Americi i "kod nas" (a vjerojatno i većini Europe): tamo su od malena efektivno prisiljeni na razmišljanje o novcu, zarađivanju, obrtanju, jer je tako mala sigurnosna društvena mreža (safety net), pa je posve normalno da ljudi pričaju kako su "za stare dane" investirali u Apple, ili Google, ili Microsoft, ili Teslu, ili bilo koju od tisuća i tisuća mogućnosti koji se natječu na tržištu, i ne samo da je normalno nego je i poželjno znati što više o ovoj temi, i po mogućnosti učiti kako to rade najbolji. "Kod nas" je ponekad nažalost čak i ideja da bi proučavali što Bill Gates ili Warren Buffet rade sa svojim novcem da bi nešto naučili od njih malo odbojna ili se smatra beskorisnim "jer nisam je u istoj situaciji kao on." Pa, oni koji tako razmišljaju zasigurno ni neće doći u istu situaciju kao oni. Hvala Berislavu i Saši što su me zainteresirali za ovu temu :)

Ova epizoda je ponajviše dobar uvod u cijeli ovaj podcast, koji redovito ima dobre sadržaje i korisne informacije. Rađen je iz perspektive osobe koja "tek 6 mjeseci proučava investiranje" u društvu domaćina koji ipak o toj temi znaju više. Meni osobno je najzanimljivija ta razlika u načinu razmišljanja - dok gušter slijedi liniju da će se tržište nafte ubrzo oporaviti (epizoda je iz 2014.!), iskusniji investitor ima pogled u budućnost i nije tako siguran, s obzirom na nove tehnologije (Tesla Motors je u to vrijeme tek počinjao). Pričaju i o razlici između mutual i index fondova (koliko sam uspio naći na Googlu, nažalost mi smo totalno zakinuti što se tiče dostupnosti index fondova, koji su od ogromne važnosti u SAD-u), o rizicima koji dolaze od neznanja i nedovoljno informacija, i slično.

Čak i ako ne razmišljate o investiranju ili još nemate što investirati, vrijedni poslušati ovaj podcast radi barem okvirnog razumjevanja o čemu se tu radi.

A ako želite znati više, možete početi i sa blogom Mr Money Mustache koji piše o investiranju ali još i više o tome kako izbjeći trošenje novca na gluposti.

Cat memes, yay{width="80%"}

Zašto mi se sviđa: Zaimljiva razlika u razmišljanju između iskusnog i novog investitora.

Što sam naučio: Quote from Warren Buffett: “I don’t look to jump over 7-foot bars: I look around for 1-foot bars that I can step over”

Link na The Investors Podcast: Value investing questions from a newbie perspective.

Stephanie Hurlburt: Brain in a jar

Vrlo kratak blog post s fokusom na jednu jedinu poruku: "you are not a brain a a jar." Odlično ispričane anegdote iz života, na moderan način. Primjećujem da su stari Grci imali izreku koja je točno ekvivalent ove: "u zdravu tijelu, zdrav duh."

Zašto mi se sviđa: "Life is short, and we're not here to work anyway, even if we could do it all the time, even if we say we love our work."

Što sam naučio: "Eat well and rest."

Link na Brain in a jar

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post