Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva "long-form" sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Jocko's podcast: Valuable & applicable lessons from battle that apply directly to your life, w/ Brian Stann

Volim povremeno slušati Jockove podcaste baš zato što je on jako različit od mene. Jocko je čovjek koji se ponosno naziva vojničinom. bivši SEAL-ovac, čovjek koji je formativne godine proveo u vojsci, za vojsku, ubijajući i pod stalnom prijetnjom da bude ubijen. Njegova izjava je da većina žena ima nagon za rađanjem, a većina muškaraca nagon za ratovanjem. On zna što je, ratnik i ubojica i ponosi se time. Fascinantno mi je što se dobije od čovjeka koji sredinu 20-ih godina života provede ne samo u ratovanju, nego u najgorim akcijama ratovanja, i to još kao oficir, narednik koji se brine da njegova ekipa i on iz svega što se događa oko njih izvuku živu glavu.

Svaki Jockov podcast je povezan s ratovanjem. I svaki je različit. U ovoj epizodi priča s Brianom Stannom koji je bio Marinac u isto vrijeme kad je Jocko bio SEAL, obojica u Iraku prije 10 godina. Iako su obojica tough mother fuckers, a Brian i MMA borac u UFC-u, nikad, u cijelom podcastu (i drugim podcastima) se ne gubi dojam hijerarhije: Marinci su hard core, no SEAL-ovci ih jedu za doručak. To je gotovo nevjerojatno: i njihove slike na Googleu to odražavaju: Brian je jebeno isklesana, fotogenična vojničina sa čeličnom bradom, ali Jocko je alpha.

Podcast počinje tako da Jocko čita iz Brianove knjige o "lekcijama iz ratovanja" u kojem ovaj priča o događaju kad je oklopni transporter njegovih suboraca naišao na improviziranu minu i zapalio se, a Marinci nisu mogli izaći iz njega i Brian je slušao kako oni vrište dok gore, dok nisu svi umrli. Tijekom epizode, umre valjda 20-tak ljudi, njihovih suboraca i osobnih prijatelja.

Kao što ime epizode kaže, službeno je tema kako prenijeti lekcije iz vojske i ratovanja u "normalni život," no obojica sugovornika su previše, gotovo PTSP-ovski pod dojmom svojih borbi, da bi dopustili da ih to omete od prisjećanja. I zbog toga, zbog tako različitog životnog iskustva, Jockovi podcasti su neizmjerno vrijedni za slušanje.

Zašto mi se sviđa: Jocko se ne pita o smislu života. Kao ni Conan.

Što sam naučio: Appearance breeds pride and reinforces discipline and esprit de corps.

Link na Valuable and applicable lessons from battle.

History Extra: Tudor adventurers

History Extra je podcast vezan uz BBC History Magazine, gdje su epizode najčešće razgovori o različitim temama iz povijesti.

Epizode History Extra najčešće imaju 2 teme, a u ovom slučaju meni se daleko više svidjela druga tema: o nesretnoj ekspediciji u potrazi za novim putem za Kinu, vrlo nalik onoj u kojem su Kolumbo i njegove kolege tražili put za Indiju, no ovaj put u blizini Sjevernog Pola, koju su u

  1. stoljeću organizirali Englezi. Ekspedicija nije uspjela, nije niti mogla uspjeti jer je taj put i danas zaleđen (iako se otapa), no slučajno su našli - Rusiju, uspostavili novi oblik firme - dioničko društvo, i presedane po kojem će u budućnosti Britanija organizirati prekooceansku trgovinu. Prva tema je o Kugi koja je u Srednjem vijeku pobila više od pola stanovništva Europe, i nešto mi je manje zanimljiva.

Danas kad imamo GPS-ove posvuda, čak i u mobitelima, je nezamisliva situacija u kojoj brodovi koji se otisnu na putovanja niti znaju gdje idu, niti imaju ikakav način međusobne komunikacije niti komunikacije s matičnom lukom niti državom. Iako su Rusija i Engleska relativno blizu (bliže nego Kina i Engleska), trebala je takva unikatna ekspedicija koja je išla obilazno sa sjeverne strane, okolo Švedske, da te države uspostave trgovinske odnose.

Zašto mi se sviđa: Doba okrivanja Novog Svijeta je istovremeno i uzbudljivo i zastrašujuće, jer toliko toga geografski nije bilo poznato, a ljudi su istraživali i putovali gotovo bez ikakvog preciznog znanja gdje su i kamo idu.

Što sam naučio: Prvo dioničko društvo, Muscovy company, je osnovano u Engleskoj, i to gotovo slučajno, kao neočekivana posljedica neuspješne ekspedicije.

Link na The Black Death and Tudor adventurers.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Previous Post Next Post